Declaraţii ale premierului Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei la Bruxelles
Declaraţii ale premierului Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei la Bruxelles.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Decembrie 2021, 08:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Premierul Nicolae Ciucă a cerut de la Bruxelles Ministerului Sănătăţii să găsească metodele de a-i convinge pe reticenţi să se vaccineze în faţa noului val al infectărilor cu coronavirus.
Rata de vaccinare din România este mult sub media europeană, iar subiectul a fost discutat ieri cu responsabilii Uniunii.
Reformele şi absorbţia banilor europeni, tensiunile de pe flancul estic al NATO şi mai vechea dorinţă a României de aderare la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen au fost de asemenea teme principale abordate de premierul român în întîlnirile de la Comisia Europeană şi NATO.
Trimisul RRA Daniela Coman relatează - ”La toate discuţiile purtate cu oficialii europeni, premierul Nicolae Ciucă a insistat pe necesitatea unei decizii cât mai rapide privind aderarea României la Schengen, astfel încât şi cetăţenii români să poată beneficia de spaţiul de liberă circulaţie între ţările membre. Esenţa discuţiilor cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a vizat gestionarea în continuare a pandemiei de coronavirus și impactul, necunoscut deocamdat, al noii tulpini Omicron, în contextul în care este posibil ca aceasta să devină mult mai prezentă și în România în aproximativ trei săptămâni. Nicolae Ciucă a spus că Ministerul Sănătății și instituțiile din subordinea sa trebuie să găsească cele mai eficiente metode de a explica și a convinge populația să nu mai ezite și să se vaccineze de urgență, pentru a evita un nou val de vieţi pierdute, așa cum s-a întâmplat în noiembrie. Desigur, premierul a discutat cu toți oficialii europeni despre modul practic în care Planul Național de Reziliență economică susținut din fonduri europene va deveni realitate.
Nicolae Ciucă: ”Sunt fondurile care vin pe această axă a PNRR-ului, plus fondurile europene din cadrul multianual de finanțare. Nu ne puem permite să pierdem această şansă. Avem deja 12 miliarde de euro din fondurile de coeziune care trebuie cheltuite într-o perioadă foarte scurtă de timp.”
Discuţiile de la sediul NATO dintre premierul Nicolae Ciucă și secretarul general, Jens Stoltenberg, au atins, desigur, situația tensionată de la granița de est a Ucrainei, unde sunt masate importante forțe militare rusești. Secretarul general al NATO a insistat pe nevoia de detensionare a situației din zonă, dar în același timp și-a reînnoit angajamentele de sprijin pentru Ucraina. ”
În declarația comună de la NATO, premierul Nicolae Ciucă a mărturisit preocuparea României pentru situația complicată din Ucraina, insistând pe nevoia de a întări acțiunile de descurajare a amenințărilor pe flancul estic al Alianței și în Marea Neagră.
În același timp, el a sigurat că România își va respecta în continuare angajamentul de aloca de la bugetul de stat 2% din Produsul său Intern Brut pentru apărare.