Declaraţie asupra încălzirii globale, la reuniunea liderilor G-8
Liderii celor opt mari puteri industriale ale lumii au adoptat ieri o declaraţie asupra încălzirii globale.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Iulie 2009, 10:59
Liderii celor opt mari puteri industriale ale lumii au adoptat ieri, în localitatea italiană L'Aquila, o declaraţie asupra încălzirii globale, ce recunoaşte pragul de 2 grade drept limită maximă şi prevede o reducere la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii 40 de ani.
Reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial până în 2050, comparativ cu 1990 sau cu ultimii ani şi cu 80% sau mai mult în ţările industrializate, pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, situaţia internă din Iran şi problema unei înăspriri a sancţiunilor pentru a împiedica republica islamică să obţină arma nucleară, efectele şi instabilitatea crizei economice şi lupta împotriva sărăciei din Africa sunt principalele teme abordate în prima zi de summit.
S-au luat şi angajamente de sprijin financiar în vederea consolidării oraşelor afectate de cutremurul din 6 aprilie din partea Canadei, Germaniei şi Japoniei. Ba, mai mult, premierul italian Silvio Berlusconi anunţă un alt summit G-8 cu aceeaşi locaţie peste un an.
"Vom face şi cu alţi lideri un G-8, pentru a vedea care sunt ultimele sisteme de confruntare a calamităţilor naturale şi cred că acest G-8 se va ţine tot la L'Aquila" a declarat acesta.
Rusia denunţă acordul anunţat de G8 asupra emisiilor de gaze cu efect de seră
Obiectivul reducerii cu 80 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţările dezvoltate, anunţat miercuri de G8, a fost denunţat, spre surprinderea tuturor, de Rusia, care îl consideră "inacceptabil".
"Pentru noi, procentul de 80 la sută este inacceptabil şi probabil de neatins", a declarat în faţa presei ruse principalul consilier economic al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici.
"Nu vom sacrifica creşterea economică doar în scopul reducerii emisiilor" poluante, a subliniat acesta. Rusia face parte din grupul ţărilor cel mai puternic industrializate, alături de Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia.
Dvorkovici a refuzat, însă să precizeze ce obiectiv i s-ar părea acceptabil, considerând o asemenea estimare prematură.
"Calculele sunt în curs. Sunt posibile diferite scenarii", a declarat el, referindu-se la un interval cuprins între 20 şi 60 la sută privind reducerea, până în 2050.