Declaraţia de Independenţă a R.Moldova, semnată a doua oară
Documentul original a fost distrus după incendierea parlamentului de la Chişinău, în timpul protestelor de anul trecut din 7 aprilie.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 26 Aprilie 2010, 17:10
Majoritatea deputaţilor din primul parlament s-au întrunit luni într-o şedinţă festivă pentru a semna a doua oarã textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.
Declaraţia a fost adoptată la 27 august 1991. Comuniştii nu au fost prezenţi la şedinţa de luni, liderul acestora, Vladimir Voronin, declarând pentru presa de la Chişinău că şedinţa este o farsă.
Semnarea a doua oară a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, document distrus prin incendierea parlamentulu în timpul protestelor de anul trecut din 7 aprilie, reprezintă un moment important pentru actualii oameni politici de la Chişinău.
Preşedintele primului parlament, Alexandru Moşanu, s-a referit în discursul său la spiritul Declaraţiei de Independenţă. Alexandru Moşanu a spus că semnarea Declaraţiei reprezintă o reabilitare în faţa istoriei, reprezintă ruperea de fostul imperiu sovietic care, a completat el, prin forţa armelor, a rupt Basarabia din trupul ţării-mamă, România.
"Tuturor moldoveniştilor le e adresat acest lucru, şi nu numai lor. Declaraţia de Independenţă, de la un capăt la altul, este pătrunsă de adevărul istoric", a declarat Alexandru Moşanu.
Despre cea de-a 20-a aniversare a constituirii primului parlament din Moldova şi despre Declaraţia de Independenţă semnată pe 27 august 1991, document ce consfinţeşte limba vorbită ca fiind limba română, iar originile, cele româneşti, au vorbit mai mulţi foşti lideri din acea perioadă: Mircea Snegur, Alexandru Moşanu şi Petru Lucinschi.