Decizia lui Trump de a declara stare de urgenţă- amplu dezbătută
În Statele Unite, decizia preşedintelui Donald Trump de a declara stare de urgenţă pentru a reuşi să finanţeze zidul la graniţa cu Mexicul, ocolind Congresul, este amplu dezbătută
16 Februarie 2019, 04:02
Preşedintele Trump a declarat oficial stare de urgenţă naţională la graniţa de sud a Statelor Unite, pentru a avea acces la miliardele de dolari de care are nevoie pentru a construi zidul promis la graniţa cu Mexicul, zid pe care Congresul a refuzat să îl finanţeze, ceea ce a transformat o dispută foarte încărcată politic într-o confruntare fundamentală privind separaţia puterilor în stat.
Preşedintele va redirecţiona 3,6 miliarde de dolari de la proiecte de construcţii miltare, alte 2,5 miliarde de la programe antidrog, dar şi 600 de miliarde de dolari de la un fond al Departamentului Trezoreriei pentru a construi zidul la graniţa de sud.
Preşedintele a invocat faptul că decizia sa va proteja ţara în faţa fluxului de droguri, criminali, infractori şi imigranţi ilegali care forţează graniţa de sud a Statelor Unite, ceea ce, potrivit liderului de la Casa Albă, constituie o ameninţare pentru securitatea naţională.
Donald Trump: "Luptăm în războaie la 10.000 de kilometri depărtare, războaie care în multe cazuri nu ar fi trebuit să ne aflăm, dar nu ne controlăm propria frontieră, aşa că vom confrunta criza de securitate naţională de la graniţa de sud, nu pentru că este o promisiune de campanie ceea ce a fost, ci pentru că sunt cantităţi extraordinar de mari de droguri care intră în ţara noastră, mare parte prin graniţa de sud.
Dacă îi ascultaţi pe politicieni, în special pe anumiţi democraţi, ei spun că drogurile vin prin punctele legale de intrare. Greşit, este o minciună, totul este o minciună. Ei spun: zidurile nu sunt eficiente. Zidurile sunt sută la sută eficiente".
Preşedintele Trump a semnat, aşadar, declaraţia prin care decretează stare de urgenţă naţională la graniţa cu Mexicul, justificând:
Donald Trump: "Starea de urgenţă naţională a fost semnată de multe ori înainte, decretată de alţi preşedinţi, din 1977 încoace. Rar a fost aceasta o problemă. Preşedinţii au semnat, nimănui nu i-a păsat".
A urmat o conferinţă de presă cu câteva schimburi, cel puţin dinamice, de replici între reporteri şi preşedinte.
Donald Trump: "Întrebarea dumneavoastră este o întrebare foarte politică. Sunteţi CNN, aveţi o agendă. Sunteţi fake news - ştiri false. Uitaţi-vă la cât de mulţi sunt imigranţi ilegali. Este o întrebare fake, contrafăcută".
Reporter: Pe ce îşi bazează preşedintele cifrele citate privind crimele şi infracţiunile comise de imigranţii ilegali?
Donald Trump: "Gata, ajunge, stai jos!"
Decizia preşedintelui a fost imediat condamnată de democraţi, ca şi de unii republicani, drept abuz de putere, cu Camera Reprezentanţilor controlată de democraţi, introducând o legislaţie care să blocheze acţiunea executivă a preşedintelui. Speakerul Camerei, Nancy Pelosi:
Nancy Pelosi: "Suntem pregătiţi să răspundem în mod adecvat. Ştim că republicanii sunt inconfortabili cu aceasta, orice ar spune, pentru că preşedintele poate declara o stare de urgenţă pe care el însuşi a creat-o. Vreţi să vorbim despre urgenţă naţională? Să vorbim acum, la un an de zile, de la o altă manifestare - masacrul din Parkland, Florida, a epidemiei violenţei armate în America. Aceasta este o urgenţă naţională. De ce nu declaraţi o urgenţă naţională pe această temă? Aş fi dorit să o faceţi, dar un preşedinte democrat ar putea-o face, deci precedentul pe care preşedintele îl stabileşte astăzi ar trebui întâmpinat cu o mare stare de inconfort şi anxietate de către republicani".
Dacă iniţiativa legislativă a democraţilor nu va fi adoptată de Congres, problema va fi disputată în tribunalele americane, unde acţiunea executivă a preşedintelui ar putea fi blocată.