"Decalaje" între contribuțiile naționale la bugetul NATO
Directorul NATO pentru politici de apărare şi planificare a atras atenţia că ţările membre NATO îşi reduc bugetele destinate apărării, în timp ce state puternice din afara Alianţei îşi sporesc alocările bugetare.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Octombrie 2011, 15:31
Ţările membre NATO îşi reduc bugetele destinate apărării, în condiţiile în care state puternice din afara Alianţei, ca India sau China, îşi sporesc alocările bugetare - a atras sâmbătă atenţia directorul NATO pentru politici de apărare şi planificare, Frank Boland, citat de redactorul Radio România, Alina Stănuţă.
Frank Boland crede că în aceste condiţii, conceptul de "apărare inteligentă" şi proiectele de acest fel pot fi implementate.
"Deja am identificat, pe baza activităţii făcute de transformare a comandamentului aliat, circa 200 de proiecte potenţiale, unde grupuri relativ mici de naţiuni ar putea să se reunească sub conducerea uneia dintre naţiuni pentru a încerca să obţinem mai multe avantaje de pe baza cheltuielilor în domeniu: achiziţie de echipamente, sprijin logistic şi instrucţie.
"Vrem să menţimem aceste grupuri relativ mici, vrem ca ele să fie multe coaliţii voluntare, sub conducerea unei naţiuni, pentru a evita ca acestea să se încâlcească în birocraţia NATO", a declarat directorul NATO pentru politici de apărare şi planificare
Directorul NATO pentru politici de apărare şi planificare, Frank Boland, a mai afirmat că există un decalaj puternic între contribuţia Statelor Unite la bugetul Alianţei şi celelalte state membre.
Situaţia post-conflict din Afganistan, analizată de NATO
Potrivit redactorului Radio România, Septimiu Roma, lucrările de sâmbătă ale celei de-a 57-a adunări parlamentare a NATO s-au desfăşurat în comisiile specialitate.
Printre temele abordate s-a aflat şi evoluţia post-conflict în Afganistan.
Afganistanul, ţară mare, cu populaţie şi potenţial importante, se confruntă, în continuare, deşi se înregistrează anumite progrese, cu probleme legate de sărăcie, corupţie, o securitate fragilă, au afirmat vorbitorii.
Între priorităţi, ei au subliniat analiza în context regional, reducerea enclavelor din afară care susţin talibanii, întărirea structurilor ce ţin de statul de drept şi reducerea corupţiei, creşterea investiţiilor, sprijinirea şi motivarea forţelor de securitate afgane.
Dacă se continuă cu actualul nivel de guvernanţă, există o mare primejdie ca Afganistanul să recadă în război civil, era de părere Sultan Barakat, directorul Unităţii de Reconstrucţie post-război şi Dezvoltare.
"Sunt două scenarii: fie Afganistanul rămâne o insulă izolată, de interese şi susţinere occidentală în regiune, fie poate deveni o parte a mecanismului regional de integrare", a afirmat Sultan Barakat.
Aspecte ale situaţiei din Afganistan sunt discutate şi în alte comisii.
O rezoluţie în acest sens va fi adoptată în şedinţa plenară de luni.