De la austeritate la creştere economică în UE
Câştigarea alegerilor din Franţa de François Hollande a marcat transferul discursului politic de la austeritate către investiţii şi creştere.
08 Mai 2012, 13:44
Rezultatul alegerilor din Grecia a readus în discuţie tema ieşirii Greciei din zona euro şi vine într-o perioadă în care Uniunea Europeană încearcă să recâştige încrederea pieţelor financiare şi a populaţiei prin orientarea discursului către creştere economică şi crearea de locuri de muncă. Disciplina fiscală rămâne în totpul priorităţilor, dar strategia austerităţii pare să piardă tot mai mult teren.
Câştigarea alegerilor din Franţa de François Hollande a marcat categoric transferul discursului politic de la austeritate către investiţii şi creştere.
Austeritatea nu e obligatorie, a spus acesta în mesajul din seara victoriei exprimând o idee care a prins tot mai mult contur în ultimele luni şi care pune în dificultate Germania, cea care a impus actuala strategie.
Analiştii economici discută de luni de zile despre reţeta potrivită şi sugerează că tăierile de bugete şi salarii blochează creşterea.
Discursul Comisiei Europene e de aproape jumătate de an următorul: "Europa are nevoie în paralel de creştere şi disciplină".
În ultima lună însă, aproape totul pare să indice transferul accentului către creştere.
Până şi conferinţele sau seminariile economice par să nu-şi mai găsească locul în Bruxelles dacă nu includ în titlu cuvântul creştere, iar Comisia Europeană transmite mesajul cu insistenţă.
La sfârşitul lunii trecute, după participarea la o astfel de conferinţă, premierul Italiei, Mario Monti şi preşedintele Comisiei au avut un mic dejun de lucru.
Preşedintele Barroso a transmis imediat mesajul creşterii.
"Avem strategia pentru creştere economică, se cheamă "Europa 2020". Din cauza crizei din zona euro am acţionat mai degrabă pentru rezolvarea urgentă a problemelor, inclusiv prin întărirea disciplinei fiscale decât pentru măsuri structurale de creştere. Dar această strategie a fost acceptată unanim de statele membre, ea există, o putem adapta la nevoi specifice şi admit, în acest moment văd progrese pe această temă. În sfârşit idei prezentate de Comsie acum ceva timp sunt discutate cu interes. De exemplu ideea emiterii de obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de investiţii europene", a declarat José Manuel Barroso.
Un alt exemplu oferit de José Manuel Barroso e cel al creşterii capitalului Băncii Europene de Investiţii, o idee aproape ignorată, dar care acum şi-a găsit loc în programul de campanie al noului preşedinte al Franţei.
Tema a fost menţionată de altfel de José Manuel Barroso în mesajul de felicitare către François Hollande
Din punct de vedere al Comisiei, important e ca statele membre să dorească adoptarea măsurilor care pot duce la creştere, iar preşedintele executivului european şi-a exprimat speranţa că politicienii naţionali vor înţelege nevoia de a combina politicile responsabile de consolidare fiscală cu măsuri de creştere.
Cât de strictă va fi disciplina rămâne de văzut.
În prezent Comisia analizează planurile naţionale de reformă transmise de statele membre şi va formula recomandări la sfârşitul lunii.
Vineri vor fi prezentate previziunile economice.
Preşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru afaceri monetare au susţinut marţi conferinţa dedicată Zilei Europei, 9 mai. Titlul nu e altul decât "Timpul potrivit pentru creşterea economică".