Davos - s-au deschis în mod oficial lucrările Forumului Economic Mondial
Un număr record de lideri politici şi reprezentanţi ai mediului de afaceri vor discuta, până vineri, teme precum încetinirea economiei mondiale, provocările de mediu sau războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Ianuarie 2023, 00:41
În mica staţiune de schi elveţiană Davos, Forumul Economic Mondial, şi-a deschis ieri, în mod oficial lucrările. Un număr record de lideri politici şi reprezentanţi ai mediului de afaceri vor discuta, până vineri, teme precum încetinirea economiei mondiale, provocările de mediu sau războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice. O sinteză de Pavel Ionescu.
Pavel Ionescu: Întâlnirea anuală a liderilor de state din mediul de afaceri şi societatea civilă pentru a discuta la Davos despre evoluţia lumii şi priorităţile anului a început în 1971, când inginerul şi economistul elveţian Klaus Schwab a avut ideea organizării unui forum dedicat promovării leadership-ului şi management-ului. Delegaţii participă la reuniuni şi asistă la conferinţă în Centrul de Congrese. Dar întreaga staţiune de schi devine, timp de o săptămână, o adevărată platformă pentru organizarea de dialoguri constructive, orientate spre viitor şi ajutor în găsirea de soluţii prin cooperarea public-privat. Cele mai exclusive reuniuni sunt adesea departe de ochii tot mai numeroşilor jurnalişti la dinee, discuţii în jurul şemineelor sau recepţii luxoase. La deschiderea Forumului, profesorul Klaus Schwab îndemna la o implicare totală a celor prezenţi.
Klaus Schwab: Nu ne puteam întâlni în vremuri mai provocatoare. Suntem puşi în faţa atât de multor crize simultane. De ce avem nevoie să ne putem controla viitorul? Cred că e necesară o platformă în care să fie implicaţi toţi acţionarii societăţii noastre: guverne, mediul de afaceri, societatea civilă, generaţia tânără şi aş putea să continui. Cred că acesta e începutul pentru a răspunde tuturor provocărilor. Dar ce e şi mai important, să abordăm viitorul cu un spirit pozitiv, care să reflecte şi ingeniozitatea umanităţii. Doar dacă suntem, însă, implicaţi cu toată pasiunea pentru a ne construi şi modela viitorul, sunt convins că vom putea să depăşim multitudinea de crize de astăzi.
Pavel Ionescu: Anul acesta, peste 600 de şefi de mari companii vor veni la Davos. De la celebrele corporaţii de pe Wall Street, Morgan Stanley, Goldman Sachs sau JP Morgan, până la criticatele corporaţii din domeniul energetic, British Petroleum, Chevron ori Saudi Aramco, lideri de organizaţii internaţionale, de la şefa FMI-ului, Kristalina Georgieva, cea a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, or şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar între cei 51 de lideri de state, cancelarul german, Olaf Scholz, cei ai Spaniei, Poloniei, Coreii de Sud sau Filipinelor. Rusia va fi absentă, dar Ucraina, care a dominat summit-ul de anul trecut, va avea o puternică delegaţie şi anul acesta.
Tema din acest an a Forumului de la Davos - Cooperarea într-o lume fragmentată - atrage atenţia asupra schimbărilor tectonice generate de pandemie la nivelul pieţelor globale şi a relaţiilor politice. Privit mult timp ca un promotor al globalizării, Forumul Economic adună anul acesta elitele globale în contextul unui val de protecţionism, al unui război care a tensionat alianţele politice şi a adâncit diviziunile ideologice. Schimbările climatice se află în fruntea riscurilor globale ierarhizate de sondajul făcut de Forumul Economic, aşa că reprezentanţii companiilor energetice vor avea de dat piept, la Davos, numeroşilor activişti climatici şi miniştri ai mediului. Pentru următorii doi ani, însă, avertizează Raportul Forumului, criza costurilor vieţii, alimentată de inflaţia adusă de războiul din Ucraina şi de redeschiderea post-Covid a economiilor lumii, reprezintă riscul numărul 1 la nivel mondial. Milioanele de oameni împinşi în sărăcie extremă vor alimenta tensiunile societale, iar acest pericol va depăşi dezastrele naturale sau evenimentele climatice extreme, recunoscute, totuşi, ca reprezentând cele mai mari riscuri pe termen lung.