Dată în judecată de mamă pentru că nu a vizitat-o
Se întâmplă în China, unde o femeie în vârstă de 77 de ani, şi-a chemat în instanţă fiica şi ginerele pentru că ar fi neglijat-o.
03 Iulie 2013, 10:37
În luna aprilie, "bunicuţa" Chu din Wuxi, China, şi-a dat în judecată fiica şi ginerele pentru că ar fi neglijat-o, iar judecătorii au hotărât luni să-i oblige pe cei doi să o viziteze bilunar şi de sărbătorile importante.
Tot luni, legea pentru protecţia oamenilor în vârstă a fost revizuită iar aceasta prevede că părinţii trebuie vizitaţi mai des de către copiii adulţi.
Judecătorii au invocat această lege când au dat verdictul în cazul "bunicuţei" Chu.
Cazul acesta ridică de fapt o problemă serioasă în China contemporană: cum să ai grijă din punct de vedere financiar şi "spiritual" de populaţia îmbătrânită, potrivit Bloomberg, mai ales că şi China se confruntă cu imposibilitatea plăţii pensiilor.
Potrivit oficialilor din China, numărul oamenilor cu vârsta peste 60 de ani ar fi depăşit 200 de milioane, iar până-n 2050 va ajunge la 483 de milioane.
Potrivit tradiţiei agricole din China, cei în vârstă vor trăi şi vor fi întreţinuţi de urmaşii lor, însă în cultura modernă economia îi forţează pe tineri să se mute pentru a lucra.
De asemenea, se estimează că populaţia Chinei va ajunge, din cauza politicii existente, la 713 milioane până-n 2050, cu aproape 25 de procente mai mică decât în 2011, astfel fiind mai puţini copii care să-şi ajute părinţii.
Din cauza acestei căderi demografice, în China se formează aşa-zisele "cuiburi goale", adică gospodării locuite de părinţi care au copiii plecaţi la muncă în alte regiuni.
Potrivit statisticilor din 2011, aproape 50% din locuinţele urbane erau "cuiburi goale", în timp ce în mediul rural se înregistrau 39 de procente.
Aceste cifre vor creşte pe măsura ce populaţia Chinei va îmbătrâni, ajungând ca tot în 2050 ca peste 54% din case să fie locuite de oameni în vârstă.
Publicaţia Economic Observer scria la începutul anului că China nu este pregătită pentru această schimbare pentru că sunt numai 300.000 de oameni care îngrijesc bătrâni şi mai puţin de 100.000 au obţinut calificări, în timp ce există 30.000 de aziluri din care doar o treime sunt legale.
În mare parte, aceste elemente alarmante au dus la elaborarea legii privind protejarea persoanelor în vârstă, legislaţia fiind axată pe securitatea socială şi asistenţă medicală pentru pensionarii chinezi.