Dacă încetează războiul în Ucraina – ce fel de pace îi va lua locul?
Trimisul nostru special în zona Cernăuțiului descoperă numitorul comun – neîncrederea.
Articol de Simina Botar, 18 Decembrie 2024, 08:36
Despre pacea din Ucraina se vorbeşte mai des în cancelariile europene decât la Kiev, spune trimisul special al Radio România Actualități, aflat acum în zona Cernăuți, - Ilie Pintea. Asta pentru că liderii ucraineni vor să obţină cât mai curând o poziţie de forţă care să îi ajute în negocieri, dar şi pentru că ucrainenii nu cred în pacea cu Rusia.
Fostul guvernator al regiunii Cernăuţi Serhi Osaciuk e colonel în trupele de grăniceri care luptă de mai bine de un an la Kramatorsk. El a spus că, de pe front, pacea rusă se vede cu totul altfel: „Noi, militarii de pe frontul de est, observăm zilnic discuţiile din mass media, iniţiativele şi scenariile pentru încheierea acestui război dintre Rusia şi Ucraina, faptul că întreaga lume visează la sfârşitul acestui război, la încetarea ostilităţilor şi la stabilirea unei păci durabile.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să rupem spatele agresorului. Trebuie să oprim agresiunea sa militară zilnică împotriva ţării noastre. Aici, pe frontul de est, nu am simţit niciodată şi nici nu simţim vreun indiciu că inamicul Rusia va suspenda operaţiunile active de atac militar. Acesta este motivul pentru care percepem visele şi dorinţele politicienilor pe care le auzim aici ca nerealiste în acest stadiu. E vorba mai degrabă de iluzii. Sunt convins că în 2025 agresiunea militară rusă, războiul pentru distrugerea statului ucrainean va continua la o intensitate ridicată, iar noi, ca naţiune, trebuie să fim pregătiţi să respingem din timp această agresiune„
Încetarea războiului sau doar o încetare a focului? Corespondentul Radio România, Ilie Pintea stă de vorbă cu Adrian Medvedi, care a luptat 14 luni inclusiv la Harkov, Bahmut şi Kupiansk. El nu crede că Rusia ar respecta un acord de pace:
„Nu cred într-un acord semnat cu ruşii. Chiar dacă o să semneze o încetare a focului, nu ştiu dacă o să dureze mult timp. Ruşii nu şi-au respectat niciodată acordurile internaţionale, cu atât mai mult în timp de război. Noi sperăm că o să fie o încetare a focului. Sperăm la o eliberare a teritoriului Ucrainei, să ajungem la graniţele care au fost până în 2014, dar ne dăm seama, fiind realişti, că e foarte greu în acest moment. Cam populaţia din Ucraina 50 la 50 ar fi gata să cedeze teritoriile, 50 de procente din populaţie, numai ca să fie pace şi să nu mai moară oamenii, adică să se încheie focul.”
Garanţiile de securitate pe care le cere Ucraina nu sunt agreate de partea rusă. Aşa că soluţionarea acestui impas va fi o misiune extrem de dificilă pentru diplomaţi – este încă o concluzie descoperita in Ucraina de trimisul special Radio RomÂnia, Ilie Pintea.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pledat marți pentru o pace durabilă în Ucraina, la o întâlnire cu lideri din 10 ţări europene, organizată la Tallinn, în Estonia. Zelenski are programată miercuri, la Bruxelles, o întâlnire cu liderii Germaniei, Franţei, Poloniei şi Alianţei Nord-Atlantice, consacrată coordonării poziţiilor.