Curtea Constituţională de la Chişinău a decis menţinerea sintagmei "limba română" în legislaţia Republicii Moldova
Magistraţii Curţii Constituţionale de la Chişinău au respins luni sesizarea depusă anul trecut de un grup de deputat socialişti şi comunişti, după ce Parlamentul Republicii Moldova a pus în aplicare o decizie a Curţii din 2013 privind denumirea corectă a limbii oficiale.
Articol de Radio Chișinău, 11 Martie 2024, 19:04
Sintagma "limba română" va fi utilizată în continuare în toată legislaţia din Republica Moldova, inclusiv în legea fundamentală.
Magistraţii Curţii Constituţionale de la Chişinău au respins luni sesizarea depusă anul trecut de un grup de deputat socialişti şi comunişti, după ce Parlamentul Republicii Moldova a pus în aplicare o decizie a Curţii din 2013 privind denumirea corectă a limbii oficiale. Transmite Mirela Dicusar de la Radio Chişinău.
Reporter: În cadrul unui briefing, preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a făcut referire la hotărârea Curţii din 2013, prin care s-a stabilit că Declaraţia de Independenţă, în care este scris că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, prevalează asupra textului Constituţiei.
Astfel, sesizarea deputaţilor comunişti şi socialişti a fost parţial respinsă, aşa încât sintagma "limba română" rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.
Domnica Manole: Având în vedere faptul că actele Curţii Constituţionale nu pot fi contestate, sunt definitive şi, indiferent de natura lor, îşi produc efectele pe care Constituţia le conferă, Curtea a considerat vădit inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la modificarea denumirii limbii de stat ca limbă română în actele normative adoptate de Parlament.
În acelaşi timp, Curtea a declarat neconstituţional articolul din legea din 2023, care constată desuetudinea, învechirea textului funcţionând pe baza grafiei latine.
Amintim că la finele lunii martie anul trecut, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care au solicitat verificarea constituţionalităţii deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislaţia din Republica Moldova, inclusiv în Constituţie.
Legea respectivă a fost adoptată anul trecut, după 10 ani de la decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că denumirea corectă a limbii oficiale este limba română.