Cursul rublei ruseşti s-a prăbuşit după destrămarea grupului OPEC-Plus
Ministerul rus al Finanţelor a încercat să calmeze situaţia printr-o intervenţie verbală.
10 Martie 2020, 07:43
Pe piaţa petrolului se pare că se produce o reîmpărţire a ponderii diverşilor producători. După destrămarea grupului OPEC-Plus, ţările membre plus Rusia, care încercau să-şi coreleze producţia pentru a controla preţul pe piaţa internaţională, rubla rusească s-a prăbuşit.
Părăsind de vineri după-amiază sediul OPEC, de la Viena, unde avea loc reuniune grupului OPEC- Plus, din care face parte şi Rusia, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a anunţat sfârşitul Acordului OPEC-Plus, promovat de Moscova şi Riad, acord, care, în ultimii ani a permis stabilizarea pieţii globale a petrolului şi menţinerea preţurilor la un nivel acceptabil pentru majoritatea actorilor economici.
Până la sfârşitul acestei luni, când acordul expiră, semnatarii îl vor respecta, dar, de la 1 aprilie, fiecare va acţiona pe cont propriu - a subliniat Novak. Rusia a refuzat să susţină iniţiativa saudită, de a reduce suplimentar, până la sfârşitul acestui an, producţia de petrol a grupului OPEC- Plus, cu 1,5 de milioane de baril pe zi, din care Rusia urma să asigure o treime.
Rusia a refuzat, susţinând doar prelungirea actualei reduceri cu un trimestru, pentru a evalua mai bine impactul coronavirusului asupra economiei globale. După retragerea Rusiei şi dispariţia Acordului OPEC-Plus, saudiţii însă au plusat, anunţând că de la 1 aprilie vor vinde petrolul cu 10 dolari mai ieftin decât preţul de la bursă şi ar intenţiona să-şi mărească producţia cu 3,2 milioane de barili, zilnic.
În opinia experţilor ruşi, politica saudiţilor urmăreşte majorarea propriei cote de piaţă, în dauna Rusiei şi a producătorilor americani de petrol de şist, rentabil la preţul de peste 40 de dolari barilul. Unii comentatori de la Moscova consideră, însă, că motivele Rusiei erau aceleaşi ca ale saudiţilor. Un comenatriu "Ria Novosti" afirmă că prăbuşirea cu 20% a preţului petrolului, este efectul cumulat al măsurilor saudite, dispariţia Acordului OPEC-Plus şi al impactului coronavirsului asupra economiei mondiale.
La Bursa din Londra, acţiunile majorităţii companiilor ruseşti au scăzut cu valori între 9 şi 27%. La Bursa Valutară FOREX, dolarul a crescut de la 68 la 75 de ruble, în timp ce euro, de la 77 la 85 de ruble, maximele zilei fiind şi mai mari. Pe acest fond, Ministerul rus al Finanţelor a încercat să calmeze situaţia printr-o intervenţie verbală. Potrivit ministerului, fondul de rezervă, numit "Fondul Bunăstării Naţionale", dispunea, la 1 martie, de 150 de miliarde de dolari. Această sumă - afirmă ministerul - poate asigura compensarea pierderilor timp de 6 până la 10 ani.
Ministerul Finanţelor subliniază că statul rus îşi va respecta toate angajametele şi va asigura stabilitatea macroeconomică şi financiară. Criza a fost discutată astăzi şi în şedinţa Guvernului, unde ministrul energiei, Alexander Novak, a declarat că autorităţile ruse au prognozat retragerea din Acordul OPEC-Plus, situaţia pieţii incadrându-se - potrivit acestuia - în prognoza respectivă.
În acelaşi timp, dispariţia Acordului OPEC-Plus a fost salutată de Compania de stat ROSNEFT, cea mai mare companie petrolieră din Rusia. ROSNEFT şi bossul ei, Igor Sechin, unul din cei mai influenţi membrii ai aşa-numitului cer apropiat al lui Vladimir Putin, au fost mereu adversarii Acordului OPEC-Plus. În acelaşi timp, Leonid Fedun, vicepreşedintele LUKOIL, a criticat încetarea Acorduljui OPEC-Plus, scăderea preţului de la petrol, în opinia sa putând să producă Rusiei pierderi de 100 -150 de milioane de dolari pe zi.