Cursă strânsă între adepții și adversarii independenței Scoției
Economistul șef al băncii Deutsche Bank a comparat votul pentru independență cu greșelile care au dus la Marea criză economică din anii '30.
Articol de RADOR, 13 Septembrie 2014, 16:18
În ultimul final de săptămână din cursul campaniei, înainte ca scoțienii să voteze în cadrul referendumului pentru independența față de Regatul Unit, au avut loc schimburi tensionate de replici, pe tema rolului afacerilor, scrie BBC.
Un politician proeminent care susține independența a avertizat băncile că vor trebui să facă noi calcule, dacă Scoția își urmează drumul separat.
Sondajele de opinie sugerează o cursă foarte strânsă. Unii dintre cei care susțin independența afirmă că alegătorii nu vor fi influențați de "vocile damnării", care avertizează în privința consecințelor independenței.
Opiniile oamenilor de afaceri, însă, sunt importante. Economistul șef al băncii Deutsche Bank a comparat votul pentru independență cu greșelile care au dus la Marea criză economică din anii '30.
Există mulți oameni de afaceri și de cealaltă parte a dezbaterii. Dar la acest sfârștit de săptămână, ținta reală a ambelor campanii este un ultim mare impuls, pentru a înclina voturile celor nehotărâți, mai notează BBC.
"Despărțirea nu are niciun sens"
Fostul premier britanic Tony Blair și-a exprimat azi speranța că scoțienii vor vota joia viitoare în favoarea rămânerii în interiorul Regatului Unit.
''Sper ca Scoția să voteze pentru a rămâne parte a Regatului Unit. A rupe alianța dintre țările noastre în secolul 21 nu ar avea niciun sens - politic, economic și chiar emoțional'', a spus fostul premier britanic, care este originar din Scoția.
Un sondaj de opinie dat ieri publicității indică faptul că 52% dintre scoțieni s-ar pronunța contra independenței Scoției, iar 48% în favoarea acesteia.
Potrivit agenției DPA, sondajul indică o reducere a entuziasmului campaniei pro-independență din Scoția, înaintea referendumului de săptămîna viitoare.