Cum a ajuns Venezuela în criza alimentară actuală?
Țițeiul reprezintă 90% din exportul Venezuelei, iar scăderea prețului la petrol a însemnat prăbușirea veniturilor guvernamentale.
Articol de Ionuţ Iamandi, 16 Mai 2016, 11:02
Cozi formate de cu noapte la magazinele alimentare. Curent și apă câteva ore pe zi. Absența cronică de pe piață a unor produse de bază. Nu este România anilor '80, ci Venezuela zilelor noastre. Cum de a ajuns țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume în această situație?
Criza economică din Venezuela, țară sud-americană cu aproximativ 31 de milioane de locuitori, a început să își facă simțită prezența încă de acum trei ani, de când prețul petrolului a coborât considerabil. Țițeiul reprezintă 90% din exportul Venezuelei, iar scăderea prețului la petrol a însemnat prăbușirea veniturilor guvernamentale.
În aceste condiții, administrației președintelui Maduro i-a venit din ce în ce mai greu să continue ceea ce fostul lider socialist Hugo Chavez a început, cu un succes popular incontestabil: subvenționarea alimentelor. Practica i-ar fi ajutat pe cei 25 la sută dintre venezueleni aflați sub pragul sărăciei, dar când aprovizionarea a început să sufere sincope, au apărut cozi la magazine și s-a dezvoltat contrabanda cu produsele deficitare. Criza alimentelor a cuprins toată țara, și nu doar pe cei ce se bazau pe ajutorul statului.
Luna aceasta președintele Maduro a anunțat majorarea salariilor cu 30 la sută. Ea se adaugă altei indexări, cu 25 la sută, operate în martie. În acest ritm, pe venezueleni îi paște până la sfârșitul anului o inflație de 700 la sută. Iar cu tot cu majorări, un salariu de muncitor de 15.000 de bolivari lunar echivalează pe piața neagră cu doar 13 dolari americani.
Pentru situația gravă din țară, președintele Maduro dă vina pe americani și pe opoziție. Ambii ar complota să îl răstoarne de la putere. Dar guvernul socialist de la Caracas este cel acuzat de gonirea din țară a investitorilor, fie ei americani sau nu. La rândul ei, și opoziția acuză managementul dezastruos al guvernului. De exemplu, patronul celei mari companii venezuelene de mâncare și bere, un critic acerb al președintelui Maduro, a anunțat încetarea producției pentru că, din cauza piedicilor administrative, nu mai poate importa orzul necesar.