CSI, posibilă structură economică "alternativă" la UE
Vicepremierul Republicii Moldova spune că ţara sa intenţionează să valorifice posibilităţile de participare la structura economică a Comunităţii Statelor Independente.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 10 Martie 2010, 19:58
Rusia doreşte transformarea comunităţii CSI într-o structură economică alternativă la UE.
Ca stat membru al CSI, Republica Moldova şi-a propus să valorifice noile instrumente de integrare în cadrul comunităţii propuse de Federaţia Rusă, a declarat ministrul modovean al economiei, după ultima reuniune de la Moscova a Consiliului Economic al CSI.
Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că noul concept al Rusiei privind dezvoltarea CSI a fost făcut public în cadrul restrâns al Consiliului Economic al Comunităţii, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova de către coordonatorul naţional al Federaţiei Ruse pe problemele CSI, Igor Şuvalov, şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Cei doi responsabili ruşi au declarat că CSI intră într-o nouă fază şi că etapa în care Comunităţii îi este rezervat doar rolul de structură pentru asigurarea divorţului civilizat în cadrul URSS s-a încheiat.
Valeriu Lazăr l-a citat pe Serghei Lavrov, care a declarat că în lumea modernă creşte rolul structurilor regionale şi chiar al aşa-numitelor alianţe pentru supravieţuire. Rusia vede dezvoltarea CSI în baza conceptului de integrare.
Pornind de la interesele economice în acest an, ţărilor membre ale comunităţii li se va propune un nou acord multilateral de liber-schimb, reglementarea migraţiei de muncă, proiectul în domeniul energetic şi în infrastructură.
"De fapt, este o ofertă a Federaţiei Ruse, şi am impresia că au făcut-o deja în numele a cel puţin trei ţări. Ei au ajuns la faza de uniune vamală. Asta au încercat colegii noştri din Federaţia Rusă să scoată în evidenţă: abordarea lor cvasisimilară cu cea a UE", a declarat Valeriu Lazăr.
"Nu se pune problema deocamdată a creării anumitor structuri supranaţionale, se pune problema integrării economice", a mai afirmat el.
La sfârşitul acestei luni, Igor Şuvalov vine la Chişinău pentru a prezenta autorităţilor moldovene acest nou concept.
Guvernul democratic de la Chişinău şi-a declarat drept prioritate integrarea europeană, fără să denunţe însă pe moment calitatea de membru al CSI, care aduce Chişinăului anumite avantaje economice, cum ar fi comerţul preferenţial cu spaţiul postsovietic.
Valeriu Lazăr spune că iniţiativa rusească va determina Chişinăul să anunţe clar în acest an care este totuşi vectorul de integrare: UE sau CSI, şi să-şi canalizeze eforturile pe direcţia aleasă.