Cronologie: Atacul armat de la Charlie Hebdo
Săptămâna aceasta a fost una dintre cele mai sângeroase din istoria recentă a Franţei. Cum s-au petrecut evenimentele care au avut în centru revista pariziană "Charlie Hebdo".
Articol de Ionuţ Iamandi, 10 Ianuarie 2015, 16:06
MIERCURI
În jurul orei locale 11.20, fraţii Said şi Cherif Kouachi, de 32 şi 34 de ani, au intrat în redacţia din Paris a săptămânalului satiric "Charlie Hebdo", unde se desfăşura o şedinţă editorială.
Cei doi fraţi franco-algerieni au deschis focul şi au ucis opt membri au redacţiei, un paznic, un angajat al redacţiei şi un vizitator.
Cei doi fraţi s-au întors la maşina marca Citroen cu care veniseră şi au deschis focul şi asupra poliţistului care încerca să le blocheze plecarea.
Poliţiştul e rănit, dar atacatorii vin şi îl ucid de la mică distanţă.
Fraţii Kouachi abandonează Citroenul şi fură o altă maşină cu care se îndreaptă spre nordul Parisului.
Poliţia efectuează raiduri la adresele care ar fi putut avea legătură cu atacatorii.
Într-o adresare televizată către naţiune, preşedintele Franţei François Hollande numeşte atacul "un act de barbarism fără margini" şi face apel la unitate naţională.
Apar şi primele condamnări internaţionale ale atacului din Franţa. Preşedintele SUA Barack Obama condamnă "atacul laş şi tenebros", la fel şi premierul Marii Britanii David Cameron şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon.
Se alătură valului de indignare şi reprezentanţii musulmanilor din Franţa dar şi din alte părţi ale comunităţii musulmane.
Preşedintele României Klaus Iohannis condamnă atacul de la Charlie Hebdo.
"Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş.
"Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franţa, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.
La Bucureşti, ziaristul Cristian Tudor Popescu declară că redactorii de la Charlie Hebdo au publicat în timp nişte "prostii agresive" de caricaturi şi că au ignorat ameninţările primite de la musulmani.
Şi alţi lideri de opinie din România, printre care şi eseistul Andrei Pleşu, au spus că "există limite ale libertăţii de exprimare" pe care săptămânalul de umor francez le-ar fi încălcat.
Ziaristul Emil Hurezeanu a spus că "se desparte categoric de opiniile lui Cristian Tudor Popescu".
--fb1
"Nici mie nu-mi plac caricaturile care îngroaşă trăsăturile fizice ale mahomedanilor sau ale rabinilor sau ale politicienilor de-un fel sau altul. Dar asta este lumea liberă.
"Aici nu este vorba de pedepsirea unor caricaturişti, a unor desenatori, eventual mai mult excesivi decât nostimi. Aici este vorba în mod evident de actul criminal, reprobabil, laş, terorist, împotriva unor oameni care în interiorul unei societăţi deschise exercită una din valorile fundamentale, pivotale, ale democraţiei: dreptul la expresie”, a argumentat Emil Hurezeanu.
Spre seară, în mai multe oraşe europene, mii de oameni au ieşit în stradă în memoria celor ucişi în atac.
JOI
În jurul orei locale 10.00, Said şi Cherif Kouachi jefuiesc o benzinărie din oraşul Villers-Cotteret din zona nordică a Parisului.
Mii de poliţişti sunt masaţi în zona în care au fost văzuţi cei doi suspecţi.
De la Paris se relatează că o poliţistă a fost împuşcată mortal.
Iniţial, autorităţile nu au făcut nicio legătură între cele două incidente.
La miezul zilei, în întreaga Franţă este ţinut un minut de reculegere pentru victimele atacului.
Poliţia face o razie de proporţii în pădurea Retz, pe o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Parisului.
Seara, luminile Turnului Eiffel sunt închise în memoria victimelor atacului de la "Charlie Hebdo".
Redacţia săptămânalului anunţă că nu îşi va reprograma apariţia următorului număr al revistei şi că măreşte tirajul la 1 milion de copii.
Au loc şi azi adunări publice pentru cei ucişi în atac, în Europa dar şi în Australia, Asia şi America.
La ambasadei Franţei la Bucureşti este deschis "un registru de condoleanţe" în care semnează printre alţii preşedintele şi premierul României.
Facebook CEO Mark Zuckerberg condamnă atacul, compania Google donează revistei 250.000 de euro iar Apple afişează bannerul "Je suis Charlie" pe siteul său din Franţa.
VINERI
Atacatorii fură o altă maşină şi caută să scape de urmărire. Are loc un alt schimb de focuri cu poliţia pe autostrada 2.
Fraţii Kouachi sunt urmăriţi până într-o tipografie dintr-un complex industrial din apropierea aeroportului Charles de Gaulle.
Se relatează că fugarii au luat cel puţin un ostatic.
Între timp, în Paris, în jurul orei 12.30, un alt bărbat atacă un magazin evreiesc. Bărbatul ia câţiva ostatici, doi dintre aceştia fiind ucişi.
Poliţia îl identifică pe atacatorul din magazinul evreiesc ca fiind Amedy Coulibaly, în vârstă de 32 de ani, iar pe prietena acestuia, Hayat Boumeddiene, de 26 de ani, o prezintă ca fiindu-i posibilă complice.
Potrivit autorităţilor, Amedy Coulibaly ar fi fost cel ce a ucis-o pe poliţistă cu o zi în urmă.
El le spune poliţiştilor că dacă încearcă să îi captureze pe fraţii Kouachi, îi va ucide pe ostaticii pe care i-a luat în magazin.
Între timp, fraţii Kouachi le spun negociatorilor că vor să moară "ca nişte martiri".
După şase ore de asediu, la tipografia din apropierea aeroportului se aud focuri şi explozii. La scurt timp, se aud explozii puternice şi la magazinul koşer din Paris.
Autorităţile spun că i-au ucis pe fraţii Kouachi. La Paris a fost ucis şi Amedy Coulibaly, dar mor şi patru ostatici.
Premierul Israelului a cerut Franţei să păstreze un nivel ridicat de securitate în zona instituţiilor evreieşti.
Apar întrebări privind acţiunile autorităţilor franceze, care nu i-au oprit pe cei doi fraţi deşi aceştia erau pe o listă de persoane suspecte a serviciilor de securitate.
În România, atacul este condamnat de comunitatea musulmană cea mai numeroasă.
"Asemenea barbari, indiferent de ce pretind ei, nu reprezintă absolut nici o religie", a spus preşedintele Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor musulmani din România, Eserghep Gelil.
--fb2
Totodată, "pe fondul evenimentelor din Franţa", autorităţile de la Bucureşti şi-au anunţat intenţia de rediscutare a aşa-numitei legi "Big Brother" referitoare la reţinerea datelor generate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
SÂMBĂTĂ
Poliţia continuă căutările suspectei Hayat Boumeddiene, pe care o descrie ca fiind înarmată şi periculoasă.
Preşedintele News Corp Rupert Murdoch a spus pe Twitter că chiar şi musulmanii paşnici au de purtat povara responsabilităţii pentru atacul de la Charlie Hebdo "până când vor distruge cancerul jihadist în expansiune".
Adunările de comemorare continuă în Franţa.
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va participa duminică la Paris la "Marşul solidarităţii", organizat în memoria victimelor atentatelor din capitala Franţei.
Numeroşi lideri europeni şi-au anunţat prezenţa la manifestaţie, între care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul german, Angela Merkel, premierii britanic - David Cameron, spaniol - Mariano Rajoy şi italian - Matteo Renzi.
Mai multe ştiri despre atacul din Paris puteţi găsi aici.