Croaţia organizează referendum pentru aderarea la UE
UPDATE: Potrivit Reuters, rezultatele preliminare par sa indice ca majoritatea celor ce au mers la urne sunt de acord cu integrarea in UE, in pofida dificultatilor economice ale Uniunii.
22 Ianuarie 2012, 08:16
Potrivit Comisiei Electorale din Croatia, dupa numararea a 38 de procente din voturile exprimate, 67 la suta dintre votanti au bifat "DA" la intrebarea privind acceptul integrarii in UE.
Reuters relateaza ca prezenta la urne ar putea sa nu ajunga la 50 la suta din numarul total al alegatorilor, dar majoritatea absoluta privind prezenta la urne nu este obligatorie pentru validarea referendumului.
Croaţii au votat duminică in cadrul unui referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeana.
Un vot pozitiv la referendum ar fi urmat de ratificarea tratatului de aderare de parlament şi de statele membre şi apoi de primirea efectivă în iulie anul viitor.
La mai bine de 20 de la despartirea de Iugoslavia, Croatia ar putea deveni astfel cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.
Politicienii au lansat apeluri presante către croaţi să voteze în favoarea aderării, însă în ultima perioadă euroscepticismul a crescut.
De vină ar fi, spun agenţiile de presă, criza economică ce afectează Uniunea, dar şi condiţiile impuse în vederea aderării.
Negocieri indelungate
Negocierile pe capitole dintre Croaţia şi UE au durat şase ani.
Comisia Europeană admite că există încă provocări în domeniul corupţiei sau al competiţiei, de exemplu, dar, după cum a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului pentru extindere, mecanismul actual de negociere şi monitorizare ar fi în măsură să elimine problemele apărute în cazul României şi Bulgariei.
Libera circulaţie a lucrătorilor e restricţionată şi pentru Croaţia în primii ani după aderare.
De asemenea, guvernul de la Zagreb s-a angajat să privatizeze şantierele navale aflate în dificultate.
Cetăţenii europeni vor avea restricţii în a cumpăra teren agricol în Croaţia timp de şapte ani de la aderare, iar aşa-numitele clauze de salvgardare, care permit intervenţia Uniunii prin suspendarea unor drepturi sau prin măsuri de protecţie ale statelor membre, funcţionează şi în cazul Croaţiei.