Criză umanitară în Siria
Un convoi umanitar al Semilunii Roşii şi ONU a fost atacat în Homs cu mortiere şi tiruri de arme, rebelii şi guvernul acuzându-se reciproc de încălcarea armistiţiului.
Articol de Cătălin Gomboş, 09 Februarie 2014, 13:58
În oraşul sirian Homs expiră, duminică, un acord de încetare a focului de trei zile, care ar fi trebuit să permită evacuarea civililor şi accesul convoaielor umanitare.
Acordul este singurul rezultat, de până acum, al convorbirilor de pace dintre opoziţie şi regimul de la Damasc, care se vor relua, mâine, la Geneva.
Doar 83 de femei şi copii au părăsit, până acum, centrul istoric al Homsului, controlat de rebeli şi asediat de forţele guvernamentale de mai bine de un an, însă aproximativ 2.500 de persoane ar fi captive în localitate.
Sâmbătă, un convoi umanitar al Semilunii Roşii şi ONU a fost atacat în Homs cu mortiere şi tiruri de arme, rebelii şi guvernul acuzându-se reciproc de încălcarea armistiţiului.
Armistiţiul din motive umanitare de la Homs a fost singurul rezultat, de până acum, al negocierilor de pace de la Geneva, care ar urma să se reia mâine.
Situaţia oraşului nu este, însă, singulară, numeroase alte localităţi şi cartiere aflându-se sub asediu, ceea ce înseamnă că în Siria există un număr foarte mare de civili care nu au acces la alimente şi medicamente.
Criza umanitară, una dintre cele mai mari din istoria ONU, este complicată şi de faptul că peste două milioane de persoane au fost forţate să părăsească Siria, unde există, de asemenea, şi câteva milioane de refugiaţi interni.
Războiul civil sirian, care durează de aproape trei ani, s-a soldat, de asemenea, cu peste 130.000 de morţi.
Negocierile de la Geneva sunt primele dintre cele două părţi, însă sunt complicate de faptul că opoziţia vrea formarea unui guvern de tranziţie şi plecarea lui Bashar al Assad, idei respinse de Damasc, care vrea ca discuţiile să se concentreze pe lupta împotriva teroriştilor, denumire pe care o foloseşte pentru toţi rebelii.
În plus, rebelii islamişti, a căror pondere este în creştere în Siria, resping orice negocieri cu guvernul şi nu recunosc autoritatea opoziţiei politice.