Criza politică se adânceşte la Kiev
Opoziţia acuză Guvernul de reprimarea demonstraţiilor proeuropene la care au participat sute de mii de persoane zilele trecute.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Decembrie 2013, 14:45
La Kiev, criza politică se adânceşte şi, în timp ce preşedintele Viktor Ianukovici a plecat într-o vizită în China, Parlamentul se pregăteşte să dezbată o moţiune de neîncredere la adresa Guvernului, care are însă puţine şanse să treacă.
Opoziţia acuză Guvernul de reprimarea demonstraţiilor proeuropene la care au participat sute de mii de persoane zilele trecute.
Parlamentul continuă să fie înconjurate şi astăzi de mii de manifestanţi care cer demisia preşedintelui după refuzul acestuia de a semna acordul de asociere la UE.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a plecat spre China de unde speră să mai obţină o linie de creditare care să acopere datoriile uriaşe ale Ucrainei şi a lăsat în urmă un parlament asediat de protestatari.
Totuşi, înainte de plecare, potrivit Comisiei Europene, Ianukovici l-a sunat pe preşedintele Comisiei, Manuel Durao Barroso, rugându-l să primească o delegaţie din Ucraina, pentru a discuta anumite aspecte ale acordului de asociere şi ale acordului de liber schimb.
Barroso a confirmat disponibilitatea Comisiei Europene de a primi o astfel de delegaţie ca să discute anumite aspecte ale documentelor deja iniţiate cu Ucraina, dar nu ca să redeschidă negocieri.
Data întâlnirii urmează să fie stabilită. Între timp, la Kiev, mii de protestatari aşteaptă astăzi în faţa legislativului, ca acesta să examineze o moţiune împotriva Guvernului, depusă de către parlamentarii opoziţiei.
Şansele opoziţiei
Totuşi, iniţiativa nu prea are şanse de reuşită devreme ce opoziţia nu poate aduna necesarul de 226 de voturi.
Nici temperaturile tot mai scăzute nu îi ajută pe protestatari al căror număr a cedat în faţa gradelor cu minus.
Până acum, reacţia puterii de la Kiev a fost să catalogheze protestele drept o tentativă de lovitură de stat, în timp ce în cealaltă tabără comentatori entuziaşti au văzut începuturile unei noi revoluţii.
Şi preşedintele rus, Vladimir Putin, a reacţionat spunând că manifestaţiie din Ucraina ar fi fost pregătite din exterior şi seamănă mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluţie.
În schimb, Franţa şi Casa Albă au transmis că manifestaţiile din Ucraina nu reprezintă o lovitură de stat şi au calificat drept inacceptabile măsurile de represiune ale Poliţiei, împotriva protestatarilor.