Criză politică în Olanda
Guvernul minoritar de centru-dreapta din Olanda şi-a înmânat demisia reginei Beatrix după ce coaliţia de guvernare nu a reuşit să ajungă la un acord privind reducerea cheltuielilor.
23 Aprilie 2012, 19:24
Criză politică în Olanda, unde guvernul minoritar de centru-dreapta i-a prezentat luni demisia reginei Beatrix, după ce parlamentarii olandezi eurosceptici au respins măsurile de austeritate.
Demisia executivului şi informaţiile privind organizarea de alegeri anticipate în luna septembrie au loc într-un moment în care agenţiile de evaluare financiară au avertizat asupra posibilităţii de retrogradare a ratingului Olandei.
După un Consiliu de Miniştri extraordinar, premierul olandez, Mark Rutte, s-a întâlnit cu regina Beatrix, pentru a-i prezenta situaţia politică.
Coaliţia de guvernare nu a reuşit să ajungă la un acord privind reducerea cheltuielilor, după aproape şapte săptămâni de negocieri.
Măsurile propuse ar fi trebuit să permită realizarea unor economii de 16 miliarde pentru 2013, pentru a respecta ţinta de deficit de 3%, stabilită în zona euro.
Executivul miza pe sprijinul în Parlament al Partidului Libertăţii, de extremă dreapta, cunoscut pentru site-ul său împotriva imigranţilor est-europeni şi ca principalul opozant al aderării României la Spaţiul Schengen.
Liderul formaţiunii, Geert Wilders, a părăsit masa tratativelor, considerând că măsurile executivului ar fi scăzut prea mult puterea de cumpărare a olandezilor.
Acum, guvernul de la Haga nu mai are majoritatea în parlament, iar alegerile anticipate par evidente, aşa cum preciza premierul.
Măsurile de austeritate au condus deja la schimbări de guverne în sudul Europei, în Grecia, Italia sau Spania, iar această criză politică pare că se extinde şi înspre nordul prosper al continentului - comentează agenţiile de presă.