Criza Japoniei, "cea mai gravă de la al II-lea război mondial"
Premierul nipon Naoto Kan afirmă că Japonia s-ar putea confrunta cu întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică şi că situaţia la centrala nucleară de la Fukushima rămâne gravă.
13 Martie 2011, 14:17
Japonia se confruntă cu cele mai mari greutăţi de după cel de-al doilea război mondial, după dezastrul lăsat în urmă de cutremur şi tsunami, a spus prim-ministrul Naoto Kan, în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune japonez.
Premierul a mai avertizat că este posibil ca în anumite zone, energia electrică să fie întreruptă prin rotaţie pentru a evita avarii imprevizibile, informează BBC News.
În ceea ce priveşte centrala nucleară Fukushima, premierul Naoto Kan a declarat că situaţia rămâne gravă.
Şeful executivului de la Tokio a precizat că faţă de dezastrul de la Cernobâl din 1986, la Fukushima radiaţiile nucleare nu au fost emise în aer.
Între timp, poliţia a avertizat că numărul morţilor în prefectura Miyagi ar putea depăşi 10.000.
Milioane de supravieţuitori rămân fără energie electrică şi autorităţile îşi intensifică eforturile de ajutorare ca amploarea tragediei devine mai clară.
Aproximativ 300 de mii de oameni au fost evacuaţi în adăposturi de urgenţă, multe fără energie electrică, informează postul de radio japonez NHK.
--fb1
Numărul trupelor care ajută cu munca de salvare în regiunea puternic afectată din nord-estul Japoniei, este de aproximativ 100.000 de oameni.
Premierul Kan a precizat că resursele de energie electrică sunt limitate din cauza închiderii centralei Fukushima şi a altor centrale de producere a energiei electrice.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a precizat că deşi echipele de intervenţie au încercat răcirea cu apă de mare a reactorului numărul trei de la Fukushima, instrumentele nu au arătat nicio îmbunătăţire a situaţiei.