Criză istorică în şomaj în Statele Unite
Aproximativ 2,7 milioane de şomeri din SUA îşi vor pierde ajutoarele de şomaj înainte de sfârşitul lui aprilie.
22 Februarie 2010, 08:37
Aproximativ 2,7 milioane de şomeri în SUA îşi vor pierde ajutoarele de şomaj înainte de sfârşitul lui aprilie în cazul în care Congresul nu va aproba propunerea administraţiei Obama de prelungire a plăţilor, arată într-un raport Departamentul Muncii.
Economiştii estimează că, în ciuda semnelor de redresare economică, numărul celor rămăşi fără locuri de muncă, victime ale recesiunii, va continua să crească.
Milioane de americani vor rămâne în continuare fără servici, cu economiile personale epuizate şi apropiindu-se de termenul final al acordării ajutorului de şomaj.
Analiştii au definit categoria: noii săraci. Oameni obişnuiţi cu confortul vieţii clasei de mijloc, care se bazează acum, pentru prima oară în viaţa lor pe asistenţa publică.
În această recesiune bărbaţii au suferit cele mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Unii economişti arată că, dacă după perioade anterioare de declin economic majoritatea celor care au rămas fără locuri de muncă s-au redresat şi, mai mult, unii au prosperat chiar, de data aceasta situaţia este diferită.
Ansamblul factorilor - unii provenind din specificul economiei moderne, alţii unici, specifici acestei recesiuni - pot face dificilă găsirea unui loc de muncă pentru ca cei aflaţi acum în şomaj să poată reveni la standardele vieţii clasei de mijloc.
Experţii spun că în eventualitatea în care ar fi create lunar 100.000 de locuri de muncă, raportat la numărul total de 15 milioane de şomeri, chiar şi o viguroasă redresare economică este probabil că va menţine în şomaj un număr enorm de persoane pentru ani în şir.
Unii experţi spun că s-a schimbat însăşi funcţionarea de bază a economiei americane în feluri care determină ca locurile de muncă să fie insuficiente.
Multe locuri de muncă au fost transferate în ţări unde costul forţei de muncă mai mic, în Asia şi America Latină, iar automatizarea echipamentelor a condus la tăierea a 5,6 milioane de locuri de muncă din anul 2000 încoace, în vreme ce, pe de altă parte, forţa sindicatelor a slăbit.
Cert este, spun analiştii, că sistemul a fost nepregătit pentru realitate: aceea a şomajului pe termen lung. Iar acum, adăugând factorii unei severe recesiuni, a fost creată o criză a locurilor de muncă de proporţii istorice.