Criza financiară mondială, în atenția Grupului G20
Obiectivele Uniunii Europene la summitul G20 vor fi restabilirea încrederii în sistemul financiar, susţinerea creşterii economice durabile, crearea de locuri de muncă şi menţinerea stabilităţii financiare.
Articol de Laurenţiu Văduva, 30 Octombrie 2011, 19:26
O nouă săptămână, crucială pentru soluţionarea crizei financiare mondiale şi, în special, a problemei datoriilor din zona euro, începe luni.
După planul de salvare adoptat de europeni la Consiliul de săptămâna aceasta, speranţele mediilor financiare, şi nu numai, se îndreaptă acum către summitul Grupului G20, al primelor economii ale lumii, care va avea loc miercuri şi joi la Cannes, Franţa.
Planul de salvare a zonei euro, adoptat la Consiliul European de urgenţă de la Bruxelles, a produs mai întâi o eforie pe burse, apoi pieţele au căzut din nou.
Sigura bursă europeană care a terminat în uşoară creştere vineri a fost cea de la Frankfurt, iar câştigurile din ajun, de pe Wall Street, s-au diminuat.
În plus, noi semnale negative au apărut dinspre Italia, ale cărei dobânzi la împrumuturile externe au crescut puternic. Se impun, aşadar, noi asigurări către pieţele financiare.
Preşedintele Uniunii Europene şi cel al Comisiei au cerut deja liderilor G20 să contribuie, alături de europeni, la restabilirea încrederii în sistemul financiar.
Potrivit France Presse, ei au arătat că obiectivul Uniunii Europene, la summitul G20, va fi restabilirea încrederii în sistemul financiar, susţinerea creşterii economice durabile, crearea de locuri de muncă şi menţinerea stabilităţii financiare.
Spania şi Portugalia au estimat că actuala criză a datoriilor din zona euro este o problemă globală şi au cerut Statelor Unite şi altor ţări G20 să contribuie la rezolvarea ei.
Aceasta, în condiţiile în care avertismentele privind fragilitatea economiilor europene au continuat să apară.
Ministrul german de finanţe a apreciat că Europa are încă un drum lung, de parcurs, până la stabilizare, directorul Fondului European de Salvare a spus că problemele ar putea fi rezolvate în doi-trei ani, iar preşedintele Băncii Centrale Europene a cerut implementarea cât mai rapidă a înţelegerilor adoptate la Bruxelles.
Deschiderea burselor asiatice va oferi un indicator destul de clar asupra dispoziţiilor mediilor financiare.