Criza energetică „face parte dintr-un puzzle mai larg al intențiilor Federației Ruse privind Republica Moldova”
Apel matinal - Invitat, Ion Tăbârță, analist și comentator politic de la Chișinău.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 02 Noiembrie 2022, 09:16
România va continua să sprijine Republica Moldova, pentru a depăși criza energetică generată de invazia rusă în Ucraina - este promisiunea făcută de autoritățile de la București, președintei Maia Sandu, aflată în vizită în țara noastră. Liderul de la Chișinău este din nou în România, într-un context în care autoritățile Republicii Moldova se bazează tot mai mult pe cele de la București pentru asigurarea securității energetice a țării, având în vedere perioada dificilă care urmează, pe fondul celei mai profunde crize energetice cu care se confruntă țara de la obținerea independenței, în 1991.
Invitatul 'Apelului matinal' de astăzi este Ion Tăbârță, analist și comentator politic de la Chișinău. Înainte de toate, care este situația acum în Republica Moldova? Sunt restricții? Care e situația în țară?
Ion Tăbârță: Este o situați situație complicată, însă este o situație normală. Lucrurile decurg în făgaşul lor firesc, cu anumite probleme care deocamdată nu sunt resimțite puternic de către cetățeni. Cea mai mare problemă este că facturile la gazele naturale au crescut, au crescut cele de la energie electrică, poate nu atât de semnificativ ca cele de la gazele naturale, însă această creștere este așteptată în continuare. O altă problemă că sezonul de încălzire în blocurile din Capitală, dar și în alte orașe încă nu a început, a început doar conectarea la agentul termic a grădinițelor și, mai nou, a școlilor. Adevărul este că și timpul ține cu noi și să spunem că deocamdată nu suntem afectați puternic, dar toţi înțeleg că abia lucrurile complicate urmează să înceapă odată cu răcirea temperaturii. O altă problemă este că, din păcate, anumite autorități locale, în mod special autoritatea Primăriei Chișinău, nu vrea să ia aceleași decizii sau o decizie pe aceeași linie cu autoritate publică centrală, cu Guvernul, și anume anumite deconectări sau anumite economii la energia electrică, din păcate, nu vrea să le facă în așa mod făcând jocul politic al acelor forțe care vor să submineze actualul guvern.
Cum și cu ce poate ajuta România în acest moment? Care sunt urgențele?
Ion Tăbârță: Urgența este de a găsi acele volume la energie electrică. Până relativ recent structura aprovizionării cu energie electrică e Republicii Moldova era compusă în felul următor, și anume 70% din regiunea transnistreană de la Termocentrala de la Cuciurgan pe un preț foarte ieftin, de vreo 60 de dolari, și 30% din Ucraina. Însă din cauza faptului că Ucraina acum însăși are probleme cu infrastructura energetică în urma bombardamentelor rusești nu mai exportă energie electrică Republicii Moldova, iar regiunea tranistreană, în conformitate cu anumite comenzi, putem să spunem chiar aşa, direct, sau indicații de la Moscova a redus drastic volumul energetic sau electroenergetic livrat malului drept, până la vreo 27%. Republica Moldova este într-o insuficiență drastică în a găsi volumul necesar de aprovizionare cu energie electrică. Ceea ce poate face acum România - să livreze cât mai multă energie electrică posibilă Republicii Moldova. Noi cunoaștem că sunt anumite limite, hai să spunem, fizice ale statului român în a livra energie electrică Republicii Moldova. În plus, sunt anumite probleme tehnice de livrare directă. Din păcate, conexiunile electroenergetice directe dintre Republica Moldova și Ucraina au întârziat mult din varii motive, în mod special că anumiți agenți de influență politică de inspirație prorusă de aici de la Chișinău au sabotat intenționat în toată această perioadă acest proces.
Da, este o certitudine. Moldova are nevoie de România. Președintele Maia Sandu spunea că, în acest moment, Republica Moldova își asumă prețul libertății. Ați amintit mai devreme despre dificultățile dintre autoritățile de la Chișinău și cele naționale. În ce măsură această criză influențează situația și evoluțiile politice de la Chișinău?
Ion Tăbârță: Din păcate, această criză obiectivă cauzată de ceea ce se întâmplă în regiune, de război, de politicile geopolitice ale Federației Ruse folosind arma energetică. Din păcate, această criză este alimentată și speculată de anumite forțe politice, de influență prorusă, de influență oligarhică din Republica Moldova. De fapt, criza energetică face parte dintr-un puzzle mai larg al intențiilor Federației Ruse privind, intențile geopolitice ale Federației Ruse, privind Republica Moldova. Scopul Federației Ruse este să dea jos actualul guvern proeuropean, prin detonarea întregului sistem politic actual al Republicii Moldova. Republica Moldova, din păcate, este o societate divizată pe criterii geopolitice, cu anumite pături sociale vulnerabile, ori, aceste forțe, această coaliție sau această opoziție oligarhică geopolitică înceracă să speculeze cu situația gravă a celor mai vulnerabile pături sociale și prin manipulare, prin cumpărare ieftină încearcă să lovească cât mai dur în actuala guvernare proeuropeană la Chișinău.
Dar ce cred moldovenii despre războiul din Ucraina?
Ion Tăbârţă: Și aici părerile sunt împărțite. Vreo 40 de procente sau aproximativ 40 de procente consideră că de fapt Rusia este statul agresor, Rusia este statul invadator, însă sunt și din cei care consideră şi anume vreo 20 și ceva de procente consideră că s-ar face de ceea ce i se întâmplă Ucraina anume conducerea de la Kiev și chiar și NATO. Deși minoritari, însă în jur de vreo 20 de procente sunt cei care susțin cu regret acțiunile Rusiei în statul vecin.