Criza emigrantilor: Fisuri în rândul ţărilor Grupului de la Visegrad
Polonia a anunţat că a început discuţii pe tema propunerii Comisiei Europene privind cotele de emigranti.
12 Septembrie 2015, 08:07
Între timp, par să fi apărut fisuri în rândul ţărilor Grupului de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - care anunţaseră încă de săptămâna trecută că refuză cotele obligatorii de migranţi pe care vrea să le impună Comisia Europeană.
Miniştrii de externe din cele patru state au avut ieri, la Praga, o reuniune pe această temă, la care a venit şi şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, pentru a-i determina să-şi schimbe poziţia.
Polonia a fost singura care a anunţat că a început discuţii pe tema propunerii Comisiei Europene.
"Test pentru Europa"
Vinerea trecută, premierii slovac, ceh şi polonez îşi declarau solidaritatea cu omologul lor maghiar Viktor Orban şi semnau o declaraţie comună în care respingeau ferm orice sistem de cotă obligatorie pentru împărţirea imigranţilor sosiţi în Europa, între statele membre ale Uniunii Europene.
Între timp, Polonia pare să se fi răzgândit: "În opinia noastră, situaţia în care se află acum Europa este complexă, este un test pentru noi toţi şi dorim să îi ajutăm pe cei aflaţi într-o situaţie disperată. Polonia a început deja discuţii pe tema propunerii prezentate săptămâna această de Jean Claude Juncker", a declarat la Praga ministrul polonez de externe Grzegorz Schetyna.
Bratislava şi Praga rămân ferme pe poziţie.
Ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, s-a arătat deranjat de acuzaţiile aduse ţării sale cum că nu e solidară cu alte state din UE. Ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier, a spus că Berlinul vrea să trimită un mesaj clar că nu acordă automat azil tuturor imigranţilor care trec acum graniţele Europei. A făcut însă apel la solidaritate între membrii UE.
Frank Walter Steinmeier: Trebuie să folosim elementele pe care le avem în comun, pentru că avem în faţa noastră, poate, cea mai mare provocare pentru UE, a spus ministrul german de externe, adăugând că închiderea graniţelor Spaţiului Schegen nu este o soluţie, pentru că ar însemna renunţarea la propriile principii ale UE.