Criza din Siria, principala temă la reuniunea G8
Comerţul şi taxele se anunţau a fi principalele subiecte de pe agendă, însă, criza din Siria a dominat în cele din urmă discuţiile.
19 Iunie 2013, 11:45
Liderii G8, ai celor mai importante economii ale lumii, şi-au încheiat reuniunea din Irlanda de Nord, găzduită de premierul britanic David Cameron.
Comerţul şi taxele se anunţau a fi principalele subiecte de pe agendă, însă, criza din Siria a dominat în cele din urmă discuţiile.
Înaintea reuniunii, criza din Siria părea că atinge un punct decisiv.
Rusia a promis că va continua să sprijine regimul Assad, prin oferta sa de a furniza rachete antiaeriene.
La rândul lor, Franţa şi Marea Britanie au reuşit să obţină ridicarea embargoului pentru furnizarea de arme opoziţiei siriene.
În tot acest timp, Statele Unite s-au declarat pregătite să-i înarmeze pe rebeli, după ce au afirmat că au dovezi că forţele guvernamentale siriene au folosit arme chimice.
Acum, după două zile de discuţii, ce au stabilit liderii G8?
Premierul britanic, David Cameron, a citit o lungă listă cu ce au reuşit să obţină.
"Am fost de acord să lucrăm împreună pentru a întări răspunsul nostru la criza umanitară prin alocarea a 1,5 miliarde de dolari, apoi să aducem toate părţile la masa negocierilor cât mai curând posibil. În al treilea rând, să conlucrăm pentru a scăpa Siria de terorişti şi extremişti, să condamnăm utilizarea armelor chimice de către oricine şi un lucru crucial, să permitem realizarea unei anchete nestingherite a ONU pentru a stabili faptele" a mai spus David Cameron.
Aşadar, vor avea loc negocieri de pace cât mai curând posibil.
Nu au fost anunţate termenii şi condiţiile în care vor avea loc discuţiile.
Ruşii susţin că el este cheia oricărei soluţii
Cea mai importantă barieră este statutul pe care îl va avea preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce britanicii, americanii şi francezii spun clar că nu doresc ca acesta să aibă un rol în negocierile de pace.
În comunicatul final al reuniunii G8 nu se face nicio precizare.
La conferinţa de presă de la finalul summitului, preşedintele francez François Hollande a admis că între cele două părţi există divergenţe puternice, dar a dat semnalul unei schimbări de poziţie a liderilor occidentali.
El a afirmat că aşteaptă cu interes să audă ce are de spus noul preşedinte iranian Hassan Rohani în privinţa relaţiilor cu Vestul.
Iranul este un important susţinător al preşedintelui sirian, iar până acum Teheranul a fost exclus de la discuţiile privind viitorul Sirei.
François Hollande s-a arătat dispus acum să reconsidere prezenţa Iranului la negocierile de pace.
Acest lucru şi înţelegerea ca Naţiunile Unite să investigheze folosirea armelor chimice par a fi singura reuşită a întâlnirii.
Totuşi, liderii G8 vor nega acest lucru în public şi vor scoate în prim plan înţelegerea cu privire la comerţul global şi la o mai fermă reglementare a regimului internaţional de taxe.