Criza cotelor de pescuit: Franța amenință Marea Britanie cu represalii
Franța amenință Marea Britanie cu represalii dacă Londra nu va respecta cotele de pescuit.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Aprilie 2021, 05:05
Franța amenință Marea Britanie cu represalii dacă Londra nu va respecta cotele de pescuit stabilite prin acordul post-Brexit. Reprezentanții Parisului spun că nu le vor da britanicilor autorizații pentru servicii financiare atât timp cât nu vor avea garanții privind pescuitul.
Pescarii francezi au organizat proteste în ultimele zile față de întârzierile acumulate în punerea în aplicare a acordului de pescuit post-Brexit încheiat de Uniunea Europeană cu Marea Britanie. Ei așteaptă să li se acorde licențe de acces către zona de 6 până la 12 mile marine, în largul coastelor britanice, unde pescarii europeni lucrau în mod tradițional. Numai că autoritățile de la Londra le cer acum să aducă dovezi precum că au pescuit și înainte aici, dovezi pe care ei nu le pot furniza pentru că înainte, pentru toată lumea, funcționau legile europene.
Săptămâna trecută, în noaptea dintre joi spre vineri, peste 100 de pescari din portul Boulogne-sur-Mer de la Marea Mânecii, cel mai mare port pescăresc al Franței, au încercat să blocheze intrarea camioanelor din Regatul Unit în Franța, cerând la rândul lor dovezi că tirurile britanice au trecut și înainte de Brexit prin același loc.
În acordul încheiat cu Uniunea Europeană britanicii s-au angajat să le acorde licențele respective pescarilor europeni. Dar la patru luni de la încheierea negocierilor, doar 22 din cele 120 de vase de pescuit care operează în cel mai mare port de pescari al Franței au primit documentele care le dau dreptul să-și continue activitatea.
Ministrul delegat pentru afaceri europene, Clément Beaune, a avertizat astăzi că Franța va răspunde cu aceeași monedă dacă britanicii nu-și respectă angajamentele.
Clément Beaune: Marea Britanie trebuie să le acorde licență și drept de acces în apele sale pentru a putea pescui. Așa prevedea acordul, iar dacă el nu va fi pus în aplicare la rândul nostru vom lua măsuri de răspuns în alte sectoare. De exemplu, Regatul Unit așteaptă mai multe autorizații pentru serviciile financiare. Nu le vom acorda nici una dacă nu avem garanții că pentru pescuit și alte sectoare ei își vor respecta angajamentele. Fiecare dintre noi trebuie să-și respecte angajamentele.
Între timp, guvernul francez a anunțat mobilizarea unei subvenții de 100 de milioane de euro pentru pescarii din Boulogne-sur-Mer ca parte a pachetului de sprijin pentru industria pescuitului post-Brexit aprobat recent de la Bruxelles. Ajutorul prevăzut în planul de sprijin este disponibil imediat și va fi plătit într-o perioadă de cel mult şase luni, i-a asigurat pe pescari ministrul responsabil cu gestionarea problemelor apelor maritime, care a mai anunțat și că în curând vor fi eliberate 21 de licențe noi care să le permită bărcilor franceze să pescuiască în apele britanice.
Potrivit Comisiei Europene, planul pentru pescuit post-Brexit prevede subvenții directe destinate să compenseze în special reducerile de cote prevăzute în acordul comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și limitele de acces în apele britanice și ale altor țări terțe.