Criză bancară "provocată oarecum artificial", în Bulgaria
Conducerea Băncii Centrale a cerut ca problemele sistemului bancar să nu fie folosite în campania pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe data de 5 octombrie.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 01 Iulie 2014, 00:46
Mai multe ţări din estul Europei trec prin crize puternice de imagine.
Mai întâi Polonia, unde scandalul transcrierii unor discuţii ale diverşilor membri ai guvernului şi ai guvernatorului Băncii Centrale aproape au răsturnat guvernul Tusk şi încă nu este foarte clar cât de mare a fost atingerea adusă aspiraţiilor ministrului de externe, Sikorsky, pentru Bruxelles.
A urmat încercarea de destabilizare financiară în Bulgaria, abil contracarată însă.
Bulgaria trece în aceste zile printr-o criză bancară provocată într-o anumită măsură artificial.
Banca Corporativă Comercială a sistat până la 21 iulie plăţile şi a fost pusă sub controlul Băncii Naţionale.
Greutăţile au apărut după ce câteva din companiile de stat şi-au retras banii cu acordul tacit al guvernului.
Aici s-a pus problema cât de eficient a fost controlul exercitat din partea Băncii Centrale.
A urmat criza la prima bancă de investiţii, Fibank, în care în decurs de o singură zi au fost retrase 400 de milioane de euro.
Înceracare de destabilizare a mai multor bănci
Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională, DANS, a anunţat că o companie financiară privată a încercat destabilizarea mai multor bănci cu scopul obţinerii unor avantaje; prin anunţuri lansate în reţelele telefonice şi internet s-a urmărit crearea de panică şi retragerea unor mari sume de bani.
Printre băncile comerciale-ţintă au fost menţionate Fibank, UniCredit Bulbank, Investbank şi Tokuda.
Până acum au fost arestate opt persoane.
Pentru astfel de infracţiuni legea prevede sentinţe între 3 şi 15 ani de închisoare şi amenzi între 1.000 şi 15.000 de euro.
Bulgaria "dispune de suficiente rezerve de valută"
Mai mulţi lideri politici au declarat că nu va fi nevoie de cele peste 1,6 miliarde de euro acordate luni Bulgariei de către Comisia Europeană întrucât ţara dispune de suficiente rezerve în valută.
A fost menţionată suma de 30 de miliarde de leva, egală cu 16 miliarde de euro.
Cu două zile în urmă, însă, ex-premierul Boiko Borisov a avertizat că în urma guvernării Partidului Socialist ţara se confruntă cu probleme foarte grave şi va avea nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional.
Conducerea Băncii Centrale a cerut ca problemele sistemului bancar să nu fie folosite în campania pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe data de 5 octombrie.
Unii analişti, între care şi un fost ambasador bulgar la Moscova, au văzut în actuala criză mâna Rusiei care ar fi reacţionat din umbră la decizia guvernului Oreşarski de a îngheţa realizarea proiectului South Stream.