Creşterea economică a Rusiei, "prin iniţiativă privată"
Preşedintele rus a prezentat un set de 12 principii care vor guverna politica bugetară a Rusiei în următorii trei ani şi care ar urma să reducă "dependenţa de conjunctura economică externă".
30 Iunie 2011, 08:43
Potrivit liderului de la Kremlin, bugetul pe următorii trei ani trebuie să asigure înscrierea economiei ruse pe traiectoria dezvoltării durabile postcriză, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea şi modernizarea acesteia, creşterea nivelului de trai şi calităţii vieţii populaţiei, întărirea capacităţii de apărare şi a securităţii Rusiei, creşterea eficienţei şi transparenţei guvernării.
"În anii următori, în Rusia trebuie să se formeze un model fundamental nou de creştere economică. El va trebui să se bazeze pe creşterea iniţiativei private, inovaţii, pe un sistem eficient de servicii publice şi pe o infrastructură financiară şi de producţie calitativă", susţine liderul rus.
Medvedev a formulat 12 direcţii de reformare a politicii bugetare, care vizează reducerea rolului statului în economie, descentralizarea relaţiilor bugetare între centru şi regiuni, codificarea regulilor de utilizare a veniturilor din petrol şi gaze, care rămân principala sursă a încasărilor bugetare.
Între altele, el a menţionat necesitatea integrării planificării bugetare în formularea şi aplicarea strategiei de dezvoltare pe termen lung a Rusiei, asigurarea finanţării tuturor obligaţiilor sociale ale statului, precizând că, anul viitor, pensiile vor creşte cu peste 11%, iar alocaţiile sociale cu 6%.
Reguli fixe pentru utilizarea veniturilor din petrol şi gaze
Începând cu 2015 este prevăzută introducerea unor reguli fixe de utilizare a veniturilor din petrol şi gaze şi delimitarea deficitului bugetar federal, concomitent cu reducerea acestuia.
Anul acesta, în condiţiile creşterii preţurilor la petrol, se estimează o reducere a deficitului bugetar al Rusiei de la 4,1% la 1,3% sau chiar sub 1% din PIB.
Medvedev a insistat, din nou, pe reducerea substanţială a rolului statului în economie, inclusiv prin privatizarea activelor ce-i aparţin şi pe descentralizarea relaţiilor bugetare în favoarea regiunilor şi a organelor de autoguvernare locală.
O altă direcţie va fi perfecţionarea sistemului de taxe şi impozite, care - a spus el - nu trebuie să fie o povară pentru populaţie, ci trebuie să contribuie la dezvoltarea Rusiei ca stat federal.
El a cerut, între altele, înlocuirea impozitului pe avere cu un impozit special pe proprietăţile imobiliare, creşterea rolului stimulativ şi fiscal al impozitelor percepute de la companiile de petrol şi gaze, alcool şi tutun şi a cerut Guvernului să identifice noi surse de creştere a încasărilor bugetare.
Preşedintele rus a anunţat de asemenea pregătirea unei ample reforme a sistemului de pensii şi asigurări sociale obligatorii şi a subliniat necesitatea reformării radicale a sistemului achiziţiilor de stat.
O altă prioritate va fi lansarea fondului federal de investiţii directe, menit să atragă zeci de miliarde de dolari în modernizarea tehnologiilor.