Creştere moderată a economiei Germaniei
Economia germană va creşte cu 0,7% în 2012 - aceasta este prognoza actualizată a guvernului german, prezentată de ministrul economiei, Philipp Rösler.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 18 Ianuarie 2012, 19:29
Veştile care vin de la Berlin sunt bune şi pentru prima jumătate a acestui an: şomajul este în scădere, industria exportatoare se relansează, iar deficitul public a revenit sub pragul impus de tratatele europene.
Economia germană va creşte cu 0,7% în 2012 - aceasta este prognoza actualizată a guvernului german, prezentată, miercuri, la Berlin, de ministrul Economiei, Philipp Rösler.
Până acum, Executivul federal vorbea despre o majorare a PIB cu un procent, anul acesta.
Şi, după această ajustare negativă, cifrele preconizate de oficialităţile germane depăşesc aşteptările economiştilor, care întrevăd un avânt economic de până la 0,5% pentru Republica Federală, în acest an.
Pentru 2013, cabinetul condus de Angela Merkel prevede o creştere de 1,6%, mai aproape de perfomanţele deosebite din 2010 şi 2011, când economia germană a sporit cu 3,7 respectiv 3%.
Economia va fi susţinută de consumul intern privat, care va creşte cu 1,1%, după o apreciere de 2,2% în 2011.
Exporturile vor înregistra plusuri de 2%, puţin faţă de cele 8,2% reuşite anul trecut.
Importurile vor spori cu 3%, ceea ce va avea un efect stabilizator pentru partenerii europeni ai Germaniei, a spus Rösler.
Numărul angajaţilor va creşte
Ministrul a mai apreciat că numărul angajaţilor va continua să crească în următoarele 11 luni, chiar pe fondul răcirii economiei.
În total se aşteaptă ca Germania să aibă 41,3 milioane de persoane cu loc de muncă în 2012, cu 220 mai mult decât anul trecut.
Prin urmare, rata şomajului va scădea la 6,8%, după ce în 2011 a fost de 7,1%.
Din fericire, economia germană se află într-o stare robustă, a arătat Philipp Rösler.
Iarna a determinat o reducere a turaţiilor, dar economia îşi va reveni în lunile următoare, a dat asigurări titularul portofoliului Economiei de la Berlin.
El a anunţat şi alte veşti bune: veniturile populaţiei vor creşte anul acesta, preţurile vor rămâne relativ stabile, cu o inflaţie anuală de 1,8%.
Toate aceste date pot deveni însă rapid maculatură în cazul unei înrăutăţiri a crizei datoriilor în zona euro.
Ministrul economiei a subliniat că, pentru a evita scenariile cele mai neplăcute, Europa ar trebui să devină şi mai mult o uniune a stabilităţii, cu reguli fiscale clare şi uşor de implementat.