„Creştere alarmantă a violenţei" în Afganistan
Violenţa din Afganistan a crescut dramatic în primele patru luni ale acestui an, se arată în raportul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Iunie 2010, 17:45
Într-un raport trimestrial al consiliului de securitate al ONU, se arată că atacurile cu bombă din Afganistan au crescut alarmant cu 94%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, informează BBC.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a prezentat raportul consiliului de securitate în această săptămână.
Conform raportului, în medie au existat trei atacuri sinucigaşe cu bombă pe săptămână, jumătate din acestea în sudul Afganistanului.
Creşterea violenţei vine pe fondul unei suplimentări a trupelor SUA şi a unei importante ofensive NATO .
În decembrie 2009, preşedintele american Barack Obama a ordonat suplimentarea trupelor din Afganistan cu un număr de 30.000 de militari.
În februarie 2010 forţele NATO au lansat operaţiunea Moshtarak în provincia Helmand, fiind considerată cea mai importantă ofensivă militară de când talibanii au fost înlăturaţi de la putere în 2001.
Creşterea violenţei, se arată în raportul consiliului de securitate, este atribuită intensificării operaţiunilor militare din sudul Afganistanului în cursul primului trimestru al anului 2010.
Situaţia securităţii din Afganistan nu s-a îmbunătăţit de la ultimul raport al ONU din martie 2010.
Cu toate acestea, implicarea în politică a crescut, comisia electorală înregistrând cu succes mai mult de 2500 de candidaţi politici, incluzând 400 de femei pentru sondaje în septembrie, se arată în acelaşi raport al consiliului de securitate al ONU.
Asasinatele au crescut cu aproximativ 45% , oficialii afgani fiind vizaţi în special de talibani, atacurile sinucigaşe cu bombe sofisticate dublându-se faţă de anul trecut la aproximativ două pe lună.
Purtătorul de cuvânt al NATO, generalul de brigadă Josef Blotz a declarat sâmbătă reporterilor prezenţi în capitala afgană Kabul că "este de aşteptat ca luptele grele să continue, dar situaţia se va îmbunătăţi odată cu sosirea de noi trupe aliate în zonă”.
Operaţiunea Moshtarak, care implică 15.000 de militari în zona Marjah Helmand, este privită de oficialii afgani şi NATO ca un succes.
În acelaşi timp, forţele aflate sub comanda NATO sunt gata de a lansa o ofensivă îndelung planificată în oraşul Kandahar, un bastion al talibanilor.