Creştere a numărului executărilor silite în Bulgaria
Creşterea datoriilor bulgarilor este un indiciu al agravării crizei, în ciuda declaraţiilor optimiste ale guvernanţilor despre stabilitatea sistemului bancar şi al fiscalităţii.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 30 Ianuarie 2012, 14:21
Tot mai mulţi bulgari îşi pierd proprietăţile pentru că nu mai pot rambursa împrumuturile de la bănci.
Numărul dosarelor de executare a datoriilor întârziate a crescut cu aproape o treime în 2011 faţă de anul anterior, în contextul unei legislaţii care îi protejează prea puţin pe cei îndatoraţi.
Executorii judecătoreşti au colectat anul trecut echivalentul a 360 de milioane de euro.
Mai rămân de colectat alte 1,5 miliarde, datorii scadente numai în 2011.
În cursul anului au fost iniţiate 180.000 de procese noi împotriva datornicilor, persoane fizice şi juridice, cu 40.000 mai multe în comparaţie cu 2010.
Au fost încheiate cu sentinţe definitive 40.000 de dosare, în comparaţie cu 2006 numărul dosarelor rezolvate este de şase ori mai mare.
În cei şase ani care au trecut de la apariţia instituţiei executorilor judecătoreşti, ei au colectat datoria în valoare de 1,2 miliarde euro.
Creşte numărul proprietăţilor imobiliare vândute în vederea acoperirii unor datorii, în timp ce în 2010 au fost scoase la licitaţii publice 5.000 de apartamente, case, terenuri sau proprietăţi industriale, anul trecut numărul lor a depăşit 6.000.
Creşterea datoriilor este un indiciu despre agravarea crizei, în ciuda declaraţiilor optimiste ale guvernanţilor despre stabilitatea sistemului bancar în Bulgaria.
Tot mai mulţi oameni care au contractat credite imobiliare rămân fără locuinţe pentru că şi-au pierdut serviciul.
Procesele nu durează mult şi deseori se desfăşoară în absenţa datornicilor, care suportă toate cheltuielile, inclusiv onorariile considerate umflate ale executorilor şi avocaţilor părţii adverse.
Deseori, în cazul proceselor iniţiate de companiile de termoficare sau de operatorii de telefonie mobilă, suma ce trebuie plătită în final depăşeşte de 10-15 ori valoarea datoriei propriu-zise.