"Creştere a eficienţei energetice" în UE
Companiile energetice ar putea fi obligate să-şi ajute clienţii în reducerea consumului, prin izolarea clădirilor sau utilizarea de aparate cu un consum energetic mai mic, potrivit unei iniţiative europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Iunie 2012, 12:12
Problemele legate de energie şi obţinerea acesteia într-un mod care să polueze cât mai puţin, sunt o preocupare permanentă a UE.
Astfel, Consiliul pentru transporturi, telecomunicaţii şi energie se reuneşte, vineri, la Luxemburg, unde va discuta în special probleme legate de energie, iar preşedinţia daneză a lansat joi o propunere de directivă pentru acelaşi domeniu.
Miniştrii de resort din ţările europene vor analiza stadiul în care se află reglementările pentru infrastructura energetică trans-europeană.
Raportul prezentat miniştrilor energiei propune investiţii consistente în toate ţările Uniunii Europene, pentru înnoirea infrastructurii învechite, îmbunătăţirea securităţii aprovizionării, pregătirea tranziţiei la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon şi perfecţionarea pieţei interne de energie.
Totodată, Consiliul va analiza un raport privind securizarea activităţilor de prospecţie, exploatare şi producţie de petrol şi gaze din platformele martime.
În final, miniştrii europeni urmează să adopte liniile directoare ale foii de parcurs pentru domeniul energiei până în 2050, care să traseze cadrul de acţiune pe termen lung, în sectorul energiei şi în sectoarele conexe.
Preşedinţia daneză a UE vizează acelaşi domeniu, dar pe termen mai scurt
Iniţiativa lansată joi propune adoptarea de măsuri care să permită ameliorarea cu 17% a eficienţei energetice pâna în 2020, e drept, o ţintă mai puţin ambiţioasă decât cea iniţială a Comisiei Europene care îşi fixase 20%.
Prin această nouă reglementare, companiile din domeniul energiei vor fi obligate să-şi ajute clienţii în reducerea consumului, prin izolarea clădirilor sau utilizarea de aparate cu un consum energetic mai mic.
Acordul vizează, de asemenea, şi administraţiile publice, impunându-le anumite obiective ca renovarea clădirilor publice sau trecerea la energia verde.
Conform estimărilor Comisiei Europene, directiva ar urma să permită reducerea facturii energetice a Uniunii cu mai multe miliarde de euro, precum şi crearea de sute de mii de noi locuri de muncă.
Pentru a intra în vigoare, propunerea de directivă trebuie să fie aprobată de miniştrii europeni ai energiei şi de plenul Parlamentului European.