Creştere a bugetelor pentru apărare în Asia
Potrivit unui studiu, în 2012 bugetele pentru apărare ale statelor asiatice le vor depăşi pentru prima oară în istorie pe cele din Europa.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 08 Martie 2012, 07:48
Autorii Raportului privind situaţia militară în lume estimează că în 2012, bugetele pentru apărare ale statelor asiatice le vor depăşi pentru prima oară în istorie pe cele din Europa.
Potrivit reprezentanţilor Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, China va aloca sectorului militar în acest an peste o sută de miliarde de dolari, iar India va avea disponibile fonduri de peste 30 de miliarde de dolari.
În aceste condiţii, spune preşedintele Institutului pentru Studii Strategice, John Chipman, riscul unor conflicte în regiune a crescut considerabil.
"Asistăm fără îndoială la o schimbare majoră. Strategiile au evoluat în Asia, de la dispute teritoriale de tipul celor din secolul XIX, către rivalităţi economice şi posibile noi state nucleare Trebuie să fim în stare să facem faţă acestor noi provocări", a declarat John Chipman.
"În trecut a fost nevoie de eforturi diplomatice intense pentru a împiedica escaladarea conflictelor dintre puterile asiatice şi de acest lucru va fi nevoie şi pe viitor", este de părere John Chipman.
Faptul că statele asiatice investesc din ce în ce mai mult în domeniul militar reprezintă un motiv de îngrijorare la Londra, după cum a subliniat la BBC şi jurnalista Bronwen Maddox, expertă în politici internaţionale.
Creştere economică şi escaladare a tensiunilor
În Asia există o combinaţie între creşterea economică şi escaladarea tensiunilor din regiune, combinatie care a determinat multe ţări să aloce sume mai mari pentru apărare, iar această situaţie nu este nici pe departe una confortabilă pentru Marea Britanie.
În raportul despre investiţiile chineze în domeniul atacurilor online se spune că Beijingul are capacitatea de a lansa astfel de atacuri.
"Problema este cum o vor folosi" - a spus jurnalista Bronwen Maddox.
Capacitatea militară a Chinei "nu trebuie supraestimată"
Preşedintele Institutului pentru Studii Strategice, John Chipman, susţine însă că cel puţin pentru moment capacitatea militară a Chinei nu trebuie supraestimată, menţionănd că Beijingul nu are încă un portavion funcţional şi nici alte echipamente militare de care dispun în prezent statele occidentale, lucru subliniat la BBC şi de fostul şef al armatei britanice, Lordul Danet.
"Cred că era inevitabil ca după ce balanta comercială s-a înclinat către est, să se întâmple acelaşi lucru şi cu balanţa militară, iar dacă investiţiile în domeniul militar au crescut, asta nu înseamnă automat şi un salt calitativ. Totuşi, în 5 - 10 ani, după ce economiile vestice îşi vor fi revenit de pe urma crizei, guvernanţii vor trebui să înţeleagă că va fi nevoie de noi investiţii pentru apărare" - a declarat Lordul Danet.
În ceea ce priveşte Statele Unite, raportul Institutului pentru Studii Strategice subliniază că cel puţin în următorii 20 de ani nici o ţară nu va fi capabilă să depăşească bugetul militar al Washingtonului, care în acest an este estimat la aproape 740 de miliarde de dolari.