Crește numărul turiștilor din Italia dar se anunță și majorări ale taxelor de turism
Dinspre România la aeroportul Fiumicino din Roma aterizează zilnic zboruri din București, Bacău, Iași, Suceava, Cluj, Timișoara și Craiova.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Aprilie 2024, 15:30
Numărul turiștilor care vizitează Italia a crescut cu 10%, evoluție care poate fi observată pe tot mai aglomeratele aeroporturi din Peninsula.
Italia se confirmă că o țară din ce în ce mai atractivă din punct de vedere turistic.
În 2023, această a înregistrat o creștere de +10% pentru un total de peste 445 de milioane de vizitatori și o cifra de afaceri de 84 de miliarde de euro și, în special capitala, Roma, este cea mai căutată de vizitatori.
Roma, care an de an atinge recorduri de prezența, cel mai recent fiind înregistrat de sărbătorile de Paște, cu o creștere de 3,5% a prezenței față de anul record, 2023 și turiștii ajung majoritatea pe aeroportul principal, Roma Fiumicino, premiat recent că fiind și cel mai bun aeroport din Europa pentru calitatea oferită pasagerilor.
Dinspre România aterizează zilnic zboruri din București, Bacău, Iași, Suceava, Cluj, Timișoara și Craiova.
De o săptămână, de când țară noastră se află în Schengen, s-ar putea spune că avioanele sunt și mai pline și că pasagerii sunt mulțumiți, deoarece nu mai sunt nevoiți să stea la cozi pentru controalele de pașapoarte.
Unde călătoriți?
-: La București.
Ați aflat că suntem în spațiul Schengen?
-: Sigur, e deja evident, după terminalul de la care plecăm. Asta e terminalul pentru țările apartinând Schengen.
Călătoriți des între Roma și București?
-: Da.
Considerați că este mai bine acuma, că nu mai sunt controale?
-: Da, e mai bine, sigur, măcar suntem și noi rând cu lumea. Mă rog, e mai lejer, mai elegant, doar așa.
Am văzut, călătoriți și cu cățelul.
-: Da, întotdeauna, e membru al familiei.
Când reveniți la Roma?
-: Peste trei săptămâni.
-: Da, am fost la București și ce să zic, am avut o mare bucurie să trec fără controale de pașaport la Roma și nici măcar la București. Am stat o zi și desigur, a fost bine, că n-am mai așteptat la cozile acestea, controale de pașapoarte. De fiecare dată, cel puțin la Roma, trebuia să stau în jur de 15 minute la coadă - la plecare, dar și la sosire, la București și pe aeroportul Henri Coandă mai puțin, cam 10 minute. Acum, fără controale, e mult mai rapid totul pentru mine, a însemnat o jumătate de ora câștigată la București. Am putut să mă plimb mai mult, desigur.
Crește numărul turiștilor din Italia, dar, din păcate, se anunță și majorări ale taxelor de turism.
Astfel, în Veneția, de la 25 aprilie, călătorii de o zi care nu au cazare în lagună sau în oricare altă localitate din provincia Veneția, inclusiv Mestre, sunt obligați să plătească un bilet de intrare de 5 euro de persoană.
Vestea bună, însa, este aceea că această taxa se aplică numai în 29 de zile din an și nu toată vara.
Primăria din Veneția va încasa, astfel, pâna la sfârșitul lui 2024, cinci milioane de euro. Pentru a opri fenomenul fluxurilor abundente de turiști, Florența a optat pentru o altă cale decât ce a biletului de intrare.
Aici, din luna mai, se va experimenta așa-zisul scut verde, un fel de barieră de care vor putea trece doar mașinile celor care locuiesc în zona închisa cu o suprafață de aproximativ 38 km, adică 66% din centrul orașului.
Scopul este de a reduce emisiile, dar, datorită camerelor plasate la intrarea în respectivă zona, această soluție ar putea fi folosită în viitor și pentru a urmări turiștii care sosesc zilnic în oraș și, eventual, pentru a-i face să plătească și ei un fel de "taxă de intrare”.
Și pe insulele Ponza, Ventotene și Capri din regiunile Lazio și Campania - călătorii trebuie să plătească un bilet de intrare pe insula cu un preț care variatza de la 3 euro și 50 de cenți până la 5 euro în funcție de perioada în care turistul ajunge în zona - această pe lângă biletului de călătorie cu vaporașul.