Creşte numărul imigranţilor ilegali care sosesc zilnic în Grecia
Aproape 58.000 de imigranţi sunt blocaţi în Grecia în condiţii de trai dificile
20 August 2016, 02:57
Imigranţii ilegali continuă să sosească în insulele greceşti, iar mulţi dintre cei aflaţi deja pe teritoriul Greciei nu au renunţat la ideea de a ajunge în ţările din Vestul Europei cu ajutorul traficanţilor de persoane.
Numărul imigranţilor legali sosiţi în ultimele 24 de ore în insulele greceşti de la Marea Egee a ajuns la 261, potrivit datelor Serviciului grecesc de Imigraţie, citat de France Presse. Acesta înseamnă o creştere semnificativă faţă de săptămâna trecută, când cifrele oficiale arată că au sosit între 13 şi 147 de imigranţi pe zi.
Garda de Coastă grecească a salvat ieri, 100 de persoane, după ce două vapoare cu care veniseră în apropierea insulelor Pelopones şi Mykonos au eşuat.
Pe lângă numărul sporit de nou-veniţi, în Grecia au rămas blocaţi de la 20 martie, când a fost semnat acordul dintre europeni şi Turcia, aproximativ 58.000 de imigranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord. Grecia nu a fost pregătită pentru găzduirea unui număr aşa de mare de oameni, iar condiţiile de trai în taberele suprapopulate sunt extrem de precare. În aceste condiţii, mulţi imigranţi vor să-şi continue drumul spre Vestul Europei şi apelează la traficanţii de persoane, ale căror reţele s-au reactivat în special în Balcani şi între Grecia şi Italia - scrie Agenţia France Presse.
Ultimele date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie arată că peste 100.000 de imigranţi au ajuns în Italia în acest an, cei mai mulţi venind din Libia, iar ieri, Garda de Coastă italiană a salvat 534 de oameni în largul Mediteranei.
În Serbia, Comisariatul pentru Refugiaţi a anunţat că sunt 4.000 de refugiaţi ilegali pe teritoriul ţării, dintre care mai mult de 3.000 au intrat în ultima lună. Joi seară, au fost arestate două persoane care au încercat să treacă 30 de imigranţi ilegali peste graniţă. Având în vedere aceste evoluţii, Serbia a decis la 16 iulie să formeze patrule la care participă atât poliţişti, cât şi militari, pentru a reuşi să-i oprească pe imigranţii ilegali.
Europenii se tem că fluxul de refugiaţi ar putea fi reluat după tentativa de lovitură de stat eşuată din Turcia şi după epurările masive lansate de guvern, care au creat disensiuni între Ankara şi Bruxelles, prilej pentru responsabilii turci să avertizeze de mai multe ori în ultimul timp că acordul semnat în martie va fi sortit eşecului dacă europenii nu vor ridica vizele pentru cetăţenii turci.