Creşte numărul copiilor care nu beneficiază de asistenţă medicală în Uniunea Europeană
Numărul copiilor care nu au beneficiat de îngrijiri medicale în Uniunea Europeană s-a dublat în ultimii 5 ani, arată ultimele statistici publicate de Eurostat. Situația cea mai gravă se înregistrează în Polonia, în timp ce la polul opus se află Austria. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii.
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Mai 2023, 13:59
În 2017, 1,6 procente dintre copiii europeni nu au beneficiat de serviciile medicale de care aveau nevoie. La 5 ani distanță, numărul lor este mai mult decât dublu, 3,6 procente.
Cele mai multe cazuri se înregistrează în gospodăriile cu un singur adult, acolo unde procentul ajunge la 5,3, în timp ce în gospodăriile cu mai mulți adulți cifra scade spre 3,4%.
Cea mai afectată țară comunitară este Polonia, cu 7,3 procente, urmatş de Letonia, 6,4, Ungaria și România, ambele cu 4,7%.
La polul opus, cea mai bună situație se înregistrează în Austria, unde doar 0,3 procente dintre copii nu au beneficiat de tratament medical. Urmează Luxemburg, Croația și Malta.
Dacă privim către tratamentul stomatologic necesar, cifrele sunt și mai mari: 4,7% dintre copii nu l-au primit, din nou, o dublare față de anul 2017.
Cel mai mare procent se înregistrează în țări precum Letonia, Spania și Ungaria, peste 7%, în timp ce Luxemburg și Croația au cele mai bune rezultate, sub un procent.
Cifrele se referă la copiii sub 16 ani.