"Creşte inegalitatea socială" în UE
Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, rata sărăciei rămâne ridicată în UE, în contextul în care aproximativ 23% din populaţia Uniunii a fost expusă riscului de sărăcie sau excluziunii sociale în 2010.
Articol de Bogdan Mihai, 23 Februarie 2012, 11:53
Prima revizuire anuală privind locurile de muncă şi evoluţiile sociale în Europa, publicată de Comisia Europeană, a concluzionat că o combinaţie între politicile de ocupare a forţei de muncă şi cele sociale este necesară pentru a asigura o redresare bogată în locuri de muncă pe termen lung.
Revizuirea a examinat modele ale sărăciei şi excluziunii sociale în Europa şi fenomenul sărăciei generate de munca prost plătită, toţi aceştia fiind factori determinanţi ai inegalităţilor în materie de sănătate în Europa.
Raportul arată că sărăcia rămâne ridicată, în contextul în care 115 milioane de europeni (23% din populaţia UE) au fost expuşi riscului de sărăcie sau excluziunii sociale în 2010.
Cifra reprezintă mai mult decât s-a raportat în anii anteriori.
Ratele ating 41% în Bulgaria şi România, 38% în Letonia şi 33% în Lituania.
35% din populaţia bulgară se confruntă cu lipsuri materiale severe, în timp ce în România procentul atinge 31%, iar în Letonia 27%.
Riscul sărăciei şi al excluziunii sociale în ţările UE. Sursa: Eurostat. (click pentru mărire)
Raportul relevă că trebuie să se acorde o atenţie deosebită faptului că peste 20% dintre copiii sub 18 ani sunt expuşi riscului de sărăcie, în contextul în care copii bulgari şi români cresc într-o stare de sărăcie severă, 37%, respectiv 36%.
Rezultatele au arătat că actuala criză economică a agravat slăbiciunea structurală a Europei, cum ar fi inegalitatea veniturilor şi dispariţia locurilor de muncă mediu plătite, în special în industria prelucrătoare şi în construcţii.
Raportul mai arată că, deşi durabilitatea şi calitatea sunt puse în discuţie, a fost observată o uşoară creştere în aşa-numitul sector alb (sănătate şi asistenţă socială), în special în ceea ce priveşte participarea femeilor şi persoanelor mai vârstnice.
Excluderea de pe piaţa muncii predomină în nord şi vest
Revizuirea subliniază faptul că, deşi est-europenii se confruntă mai des cu lipsuri materiale severe, în statele membre nordice şi vestice excluderea de pe piaţa muncii predomină.
--fb1Vârstnicii (media UE de 16%), părinţii singuri (37%) şi gospodăriile cu intensitate de muncă scăzută sunt expuse unui risc deosebit de sărăcie şi excluziune socială.
Peste 8% din persoanele care au un loc de muncă sunt expuse riscului sărăciei generate de munca prost plătită, aşa-numiţii "săraci muncitori".
Potrivit raportului, este deosebit de important să se vadă modul în care transferurile sociale au un impact asupra sărăciei generate de munca prost plătită, fiind capabile să o scadă de la media UE de 18% la peste 8%. Dar practica nu este egală peste tot în UE.
Revizuirea a arătat în special că, deşi inegalitatea între clasele sociale a scăzut sau a crescut doar uşor în ţări mai inegale din punct de vedere istoric (cum ar fi Italia sau Grecia), ea a crescut în multe state membre egalitariste prin tradiţie, cum ar fi ţările nordice, iar tendinţa generală rămâne în sus.
Creşterea participării la ocuparea forţei de muncă, cheltuieli sociale mai bune şi impozitarea echitabilă a veniturilor şi bogăţiei de top pot contribui la atenuarea inegalităţilor, se mai arată în raport.