Creşte energia din surse regenerabile în Uniunea Europeană, dar sunt diferenţe mari între statele membre (raport CE)
Raportul mai relevă și că sărăcia energetică rămâne o problemă nerezolvată a guvernului României.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Septembrie 2024, 07:58
Creşte energia din surse regenerabile în Uniunea Europeană, dar sunt diferenţe mari între statele membre. Un raport al Comisiei Europene (CE) arată că, de exemplu, Franţa nu şi-a atins ţinta nici pentru anul 2020, în timp ce Suedia aproape a eliminat combustibilul fosil. Corespondentul nostru Bogdan Isopescu a citit documentul şi relatează că România stă bine la producţia de energie electrică din surse regenerabile, dar suferă de aşa-numita sărăcie energetică.
Reporter: Conform raportului Comisiei Europene, România are un mix energetic, iar aici intră toate tipurile de energie, bazat în proporţie de 71% pe combustibil fosil, astfel că ţara noastră este într-o situaţie mai rea decât media europeană, de 69%.
Pe de altă parte însă, mixul energiei electrice este mai bun decât cel al Uniunii Europene - avem 44% regenerabil faţă de media Uniunii de sub 40.
Ca privire de ansamblu, raportul concluzionează că România are o capacitate limitată de producţie a tehnologiilor curate. Mai mult, investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare s-au înjumătăţit între 2015 şi 2022.
Un punct forte este dependenţa redusă de gazul de import, având în vedere că România este al doilea producător european. Un alt punct forte este faptul că ţara noastră a reuşit în ultimii 2 ani să scadă consumul de gaze, fără a afecta activitatea industrială, cu 20%, ceea ce este mai bine decât media europeană, unde avem o reducere de 18%.
Un al 3-lea punct forte este şi capacitatea de depozitare a gazelor pentru timp de iarnă, circa 31% din consumul anual, iar depozitele României sunt pline în acest moment în proporţie de 90%.
Sărăcia energetică rămâne însă una din problemele nerezolvate ale ţării noastre. 13,6% din populaţie a avut probleme în a plăti factura, iar 12,5% nu şi-a permis să încălzească locuinţa corespunzător, un total care cumulează aproape o treime din populaţia României.
În fine, Comisia Europeană solicită ţării noastre să trimită noul plan pentru energie şi mediu, plan care trebuia depus în vară. Nu suntem însă singurii, doar 10 state le-au depus.