Cresc tensiunile dintre Paris şi Londra pe tema dreptului de pescuit
Marea Britanie tergiversează acordarea de permise de pescuit iar Franța a anunțat că va răspunde cu controale sporite la mărfurile venite de peste Canalul Mânecii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Octombrie 2021, 15:27
Creşte tensiunea între Paris și Londra pe tema dreptului de a pescui, după Brexit, în apele ce despart cele două țări.
În contextul în care Marea Britanie tergiversează acordarea de permise de pescuit, Franța a anunțat că de săptămâna viitoare va răspunde cu controale sporite la mărfurile venite de peste Canalul Mânecii.
Pescarii francezi așteaptă de 10 luni să li se acorde de licențe de acces către zona de 6 până la 12 mile marine în largul coastelor britanice, unde pescarii europeni vor putea să pescuiască cel puțin până în 2026, conform acordului post-Brexit.
Numai că autoritățile de la Londra le cer să aducă dovezi peste dovezi, cum că au pescuit și înainte aici, acte pe care mulți dintre ei nu le pot furniza, pentru că înainte - pentru toată lumea - funcționau legile europene. Unora le acordă autorizații temporare pentru câteva luni, altora, doar amânări.
Britanicii resping acuzațiile de tergiversare a acordării licențelor pentru francezi, precum și ideea că Regatul Unit ar acționa cu rea-credință în relațiile cu europenii.
În timp ce Londra susține că a aprobat 98% din cererile pescarilor francezi, Parisul infirmă cifra și spune că au fost validate mai puțin de jumătate - doar 210, în timp ce alte 240 așteaptă.
La începutul lunii, unii oficiali francezi lăsaseră să se înțeleagă că ar putea reduce aprovizionarea cu energie a vecinului de la nord în plină criză energetică.
Acum, Guvernul de la Paris anunță că de marțea viitoare le va interzice vapoarelor britanice să își descarce marfa pe țărmul francez și le va impune controale vamale și sanitare sistematice, aceasta fiind doar prima măsură de răspuns.
Franța este nemulțumită și de implicarea prea slabă a Comisiei Europene în acest subiect, după ce i-a cerut în repetate rânduri să pună presiune pe britanici să respecte acordul post-Brexit.
La rândul său, guvernul britanic a amenințat Franţa și a promis un răspuns potrivit și calibrat, dacă Parisul va trece la represalii pentru neînțelegerile din domeniul pescuitului.