Cresc preţurile produselor alimentare
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a crescut în ianuarie 2012.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Februarie 2012, 20:49
Pentru prima dată după şase luni, preţurile produselor alimentare cresc.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a revenit pe creştere în luna ianaurie 2012.
În luna ianuarie 2012 acest indice a înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna decembrie 2011, situându-se la valoarea de 214 puncte.
Potrivit FAO, indicele preţurilor la ulei a crescut cu 3% în ianaurie, din cauza unei cereri puternice pentru ulei de palmier şi de soia, combinată cu un declin sezonier al producţiei de ulei de palmier.
Indicele pentru preţurile cerealelor a crescut cu 2,3% în ianuarie.
Porumbul a înregistrat cea mai puternică creştere, 6%.
O creştere a preţului însă într-un manieră mai puţin semnificativă a înregistrat şi grâul.
Indicele preţului zahărului a crescut cu 2,2% în ianaurie, dar rămâne mai mic cu 20% faţă de nivelul din luna ianuarie 2011.
Creşterea este cauzată în special de vremea nefavorabilă din Brazilia, primul producător şi exportator mondial de zahăr.
Indicele produselor lactate a crescut cu 2,5% comparativ cu luna decembrie în timp ce indicele preţului cărnii a înregistrat o creştere de doar 0,5%.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
Potrivit FAO producţia mondială de alimente trebuie să crească cu 70% până în 2050 pentru a putea hrăni populaţia plantei care ar urma să ajungă la nouă miliarde de persoane.