Creditorii internaţionali cer Greciei economii bugetare drastice
Autorităţile de la Atena trebuie să economisească 11,5 miliarde de dolari prin economii bugetare în 2013 şi 2014, înainte de a face orice împrumut extern.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 18 Iulie 2012, 08:52
Grecia, aflată într-o nevoie acută de împrumut extern, se vede pusă în imposibilitatea atingerii condiţiilor pentru asemenea posibilitate, impuse de Comisia Europeană şi Fondul Monetar.
Grecia trebuie să economisească 11,5 miliarde de dolari, înainte de a face orice împrumut extern, şi asta prin economii bugetare în 2013 şi 2014.
În joc este fragila pace socială din Grecia şi, foarte posibil, existenţa coaliţiei guvernamentale, obţinute atât de greu după două rânduri de alegeri.
Ministrul grec de finanţe şi guvernul condus de Antonis Samaras lucrează, de o săptămână, la propunerile pe care le vor face la întâlnirea programată cu troica creditorilor internaţionali, aşteptată la sfârşitul acestei luni, la Atena, iar joi propunerile vor fi prezentate partidelor care compun coaliţia.
Este un efort susţinut, pe care autorităţile de la Atena încearcă să le facă în tot acest interval.
Instituţiile creditoare, troica - Comisia Europeană, Banca Central Europeană şi FMI au somat Grecia încă de săptămâna trecută, cu ocazia primei întâlniri a responsabililor misiunii de evaluare cu membrii noului cabinet de la Atena.
Acordarea următoarei tranşe de împrumut este condiţionată strict de respectarea obiectivului stabilit pentru această etapă în valoare de 11 miliarde şi jumătate de euro, vizând perioada 2013-2014.
"Ei bine, este foarte dificil, aproape imposibil", a afirmat liderul socialist Evangelos Venizelos.
Fostul ministru de finanţe a declarat că dacă existau dificultăţi până acum, acestea sunt amplificate odată cu trecerea timpului şi adâncirea recesiunii.
Surse guvernamentale estimează că PIB-ul Greciei s-ar putea contracta anul acesta cu 6,7%, comparativ cu cele 4,5% anticipate iniţial.
Potrivit acordului iniţial, economiile trebuiau să provină în principal din reducerea beneficiilor sociale şi reducerea cheltuielilor în sectorul public, care presupuneau în primul rând un nou val de disponibilizări, mai exact 150.000 de locuri de muncă până în 2015.
Coaliţia guvernamentală a promis, însă, înaintea recentelor alegeri, că vor renegocia acordul de împrumut negociat cu instituţiile creditoare şi că nu va accepta, în niciun caz, noi tăieri salariale şi de pensii, cu atât mai puţin reduceri de locuri de muncă, în contextul în care condiţiile de trai s-au înrăutăţit dramatic în ultimul an în Grecia şi cifrele oficiale indică că rata şomajului depăşeşte 23%.
Ce alte variante are guvernul elen pentru recuperarea datoriei
În discuţiile preliminare cu Troica, săptămâna trecută, guvernul s-a angajat să extindă programul de privatizări, ca primă soluţie, şi să accelereze programul deja început, care ar urma să aducă statului aproximativ 19 miliarde de euro până în 2015.
Dar responsabilii misiunii de evaluare au accentuat ca în această etapă sunt interesţi, în primul rând, de respectarea programului şi abia după aceea ar putea fi luate în discuţie orice alte propuneri şi eventualele petiţii despre care am discutat, respectiv renegocierea acodului de împrumut.
În acest context, consultările din ultimele două zile ale ministrului de finanţe Yannis Stournaras cu membrii Cabinetului, cărora le-a solicitat să găsească la nivelul fiecărui minister posibilităţi concrete de reducere a cheltuielilor, nu a găsit sprijinul scontat.
Până la această oră au fost găsite soluţii care acoperă doar o jumătate din suma solicitată.
Premierul a făcut un apel ca miniştrii să depună efortul, totuşi, pentru ca soluţiile să fie găsite de ei înşişi şi nu impuse.
Se pare că, în cele din urmă, se va ajunge la tăieri de salarii şi pensii, la reduceri în continuare de locuri de muncă şi la reducerea alocaţiilor sociale, în condiţiile în care populaţia a resimţit deja acut perioada de austeritate de până acum.
Liderul coaliţiei stângii radicale Syriza continuă să fie poate cel mai vocal în Parlamentul de la Atena.
El acuză coaliţia guvernamentală că nu şi-a respectat cuvântul, că promisiunile pe care le-a făcut în perioada electorală au fost încălcate.
Acordul de împrumut, spune acesta, "se face vinovat de situaţia în care se află Grecia".
Alexis Tsipras îi învinovăţeşte, din opoziţie, pe actualii guvernanţi şi spune că în mod sigur Grecia va ajunge în toamnă la noi alegeri.