Creditele neperformante din Ungaria, "în creştere"
Proporţia creditelor neperformante în totalul creditelor din Ungaria, în primul trimestru al acestui an, a crescut până la 8,3% de la 7,8% la finele anului trecut.
10 August 2010, 09:07
Proporţia creditelor neperformante din Ungaria a crescut în primul trimestru al acestui an, a anunţat autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Ungaria.
Analiştii judecă toate dezvoltările economice din ţara vecină, pe fondul renunţării autorităţilor de la Budapesta la acordul cu FMI.
Proporţia creditelor neperformante în totalul creditelor din Ungaria, în primul trimestru al acestui an, a crescut până la 8,3% de la 7,8% la finele anului trecut.
Creşterea întârzierilor la plata creditelor se menţine şi după ce guvernul de centru-dreapta de la Budapesta a interzis din luna mai acordarea de noi credite ipotecare în valută pentru gospodării.
Această măsură este văzută de către analiştii economici în contextul intenţiei guvernului de a introduce o taxă specială pentru bănci.
Prin această măsură se doreşte strângerea a 200 de miliarde de forinţi, care să fie utilizate pentru acoperirea deficitului.
Această măsură anticriză nu a fost agreată de Fondul Monetar Internaţional şi a fost unul dintre motivele pentru care Ungaria a denunţat acordul.
Mihaly Varga, secretar de stat, şeful cancelariei primului ministru, declara la sfârşitul săptămânii trecute: "Ne-ar plăcea să ne câştigăm suveranitatea economică, să luăm decizii proprii şi am dori ca populaţia să înţeleagă că o creştere economică se obţine prin deciziile guvernului, iar nu prin creditele de tot felul contractate în străinătate".
Oficialităţile de la Budapesta au contractat în octombrie 2008 de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un împrumut de 20 de miliarde de euro din care au utilizat aproape două treimi.