"Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să luăm o decizie pentru Croația și înțeleg complet poziția României și Bulgariei"
La Bruxelles, șefii de stat și de guvern din UE ar urma să discute despre blocarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Decembrie 2022, 15:34
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La Bruxelles, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană ar urma să discute astăzi despre blocarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, deși subiectul nu este inclus oficial pe agenda reuniunii, potrivit declarațiilor făcute în această dimineață de președintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul vine după ce, ieri, șeful statului român, Klaus Iohannis, a precizat că va ridica această problemă la summit. În schimb, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a apărat astăzi, din nou, votul țării sale împotriva aderării celor două state la spațiul european de liberă circulație.
Trimisul RRA, Alina Stănuță : "Președintele Consiliului European, Charles Michel, arăta, în această dimineață, că va exista un schimb de opinii pe această temă, deși subiectul nu figurează oficial pe agenda reuniunii.
Charles Michel: "Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să luăm o decizie pentru Croația și înțeleg complet poziția României și Bulgariei. Vom avea, probabil, ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuală situație și sper să dăm un semnal că, în următoarele luni, vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese. Asta nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului, dar mă aștept ca subiectul să fie abordat în Consiliul European."
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reiterat problema migrației. El a spus că Austria trebuie să sprijine Bulgaria și România.
Karl Nehammer: "Poziția Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu este o problemă de țări împotriva altor țări, este o problemă de securitate. Avem în Austria mai multe de 75.000 de persoane neînregistrate și știm că 20.000 de migranți ilegali traversează România. Știu asta ca urmare a investigațiilor derulate de Poliția austriacă. Acum trebuie să găsim o soluție la această problemă; e o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Aceasta este problema și este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă de securitate și cred că o vom face."
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că va ridica tema aderării României la spațiul Schengen în Consiliul European, arătând că aderarea este posibilă anul viitor."