Crăciunul la Betleem
La Betleem, locul tradiţional al Naşterii lui Iisus, creştinii sunt reprezentaţi astăzi doar simbolic, marea majoritate au emigrat, neacceptând convertirea la Islam.
24 Decembrie 2018, 15:37
Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu unde populaţia creştină este protejată. Comunitatea arabo-creştină este în jur de 100 de mii de persoane şi numărul este în creştere, spre deosebire de Cisiordania, unde s-a înregistrat un regres considerabil în ultimele decenii.
La Betleem, locul tradiţional al Naşterii lui Iisus, creştinii sunt reprezentaţi astăzi doar simbolic, marea majoritate au emigrat, neacceptând convertirea la Islam, după cum relatează corespondentul nostru Dragoş Ciocîrlan:
Reporter: Oraşul Betleem, situat la aproximativ 8 kilometri de Ierusalim, este locul tradiţional al naşterii lui Iisus.
Betleem este menţionat în Vechiul Testament. Era o veche aşezare legată de patriarhi, situată pe un important drum de caravane.
Este locul pe care Elena, mama împăratului Constantin, l-a desemnat în secolul IV când a făcut primul pelerinaj, punctând locurile sfinte.
Ea a început construirea Bisericii Naşterii din Betleem. La această oră, patriarhul latin al Ierusalimului este întâmpinat de preotul din Betleem, reprezentanţi ai municipalităţii şi membri ai comunităţii creştine din satele Beit Sahour şi Beit Jala.
Din Piaţa Centrală, unde a fost împodobit un brad înalt de18 metri, începe ritualul cu intrarea solemnă a patriarhului în Basilica Naşterii, Slujba de Crăciun după ora 23:00 în Biserica Sf. Ecaterina. La Betleem, populaţia creştină este reprezentată mai mult simbolic.
Din 1995, Betleem se află sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene.
Marea majoritate a creştinilor au emigrat în America Latină şi Canada.
Pelerinajul şi turismul, comerţul cu obiecte de cult artizanale sunt principalele surse de venit