Cozi la secţiile de vot din Iran
În Iran, autorităţile au prelungit programul de vot, ca şi în anii trecuţi, pentru ca toţi cei aflaţi la cozi la secţiile de votare sa îşi poată exprima opţiunile.
19 Mai 2017, 14:14
În Iran, autorităţile au prelungit programul de vot, ca şi în anii trecuţi, pentru ca toţi cei aflaţi la cozi la secţiile de votare sa îşi poată exprima opţiunile atat pentru preşedinţie cât şi pentru consiliile locale.
Un milion şi jumătate de alegători de 18 ani pot vota, acum, pentru prima dată. Între timp, 350 de mii de membri ai forţelor de ordine sunt pe străzi ca să asigure securitatea, după ce recent au avut loc atentate la graniţa cu Pakistanul iar Iranul a fost ameninţat direct de organizaţia teroristă Daesh, aşa-zisul stat islamic.
Definiţiile democraţiei
Democraţie – este conceptul cel mai des invocat, în declaraţii, de oficialii iranieni care au fost la vot astăzi, dar cu nuanţe diferite în funcţie de taberele politice din care fac parte. Conservatorii au vorbit despre democraţia islamică a Iranului, bazată pe principiile revoluţiei islamice, în timp ce moderaţii cu înclinaţii reformiste au folosit cuvântul democraţie, simplu, fără nicio adăugire, dar tot cu referire la revoluţia de acum aproape 40 de ani.
Masummeh Ebtekar, şefa agenţiei naţionale pentru mediu, a insistat pe dreptul tuturor de a participa la scrutin, ca alegător sau candidat. Până acum, Consiliul Gardienilor nu a aprobat niciodată candidatura unei femei la prezidenţiale.
În schimb, destul de multe femei candidează, azi, în scrutinul pentru consiliile locale. Iranienii au de ales, astăzi, dacă vor mai acorda încă un mandat preşedintelui Hassan Rouhani, care nu este un reformist dar a încurajat investiţiile străine în ţară.
Preşedintele în Iran este şeful guvernului care administrează economia şi pune în aplicare liniile generale de politică externă stabilite de liderul suprem religios, ayatollahul Ali Khameni, cel mai puternic om în stat.
România în Iran
România a fost printre primele ţări care au intensificat cu Iranul cooperarea economică.
„Avem participarea în cadrul grupului Renault - Iran Khodro, în domeniul construcţiei, la Teheran, a autoturismului Renault Tondar, echivalentul iranian al modelului Logan. Fabrica Dacia Piteşti livrează componentele necesare şi asigură asistenţa tehnică, inclusiv trainingul perioadic în România al angajaţilor iranieni. Participăm şi în grupul Renault – Saipa Pars Khordo în domeniul construcţiei de autoturisme Renault Sandero. Am început şi o colaborare în cadrul coridorului de transport multimodal al mărfurilor dinspre Iran către Europa şi din Europa către Iran, prin Azerbaijan, Georgia, Marea Neagră şi România” a declarat, în exclusivitate pentru Radio România, ambasadorul român la Teheran, Adrian Kozjacski.