Costul criminalităţii informatice, cu multe zerouri
Pierderile legate de furtul unor date personale, precum informaţii despre carduri de credit, sunt estimate la 150 de miliarde de dolari pe an.
10 Iunie 2014, 11:36
Costul criminalităţii informatice ajunge la nivel mondial la 445 de miliarde de dolari anual.
Potrivit unui studiu realizat recent de un institut de cercetare din Washington şi citat de Reuters, cea mai mare parte a acestor pierderi sunt cauzate de furtul de proprietate intelectuală, aproape duble faţă de cele cauzate de hackeri.
Specialiştii americani au înaintat suma medie de 445 de miliarde de dolari drept cost al criminalităţii informatice la nivel mondial, dar nu exclud fluctuaţii în plus şi în minus.
Minimumul pierderilor ar fi astfel de 375 de miliarde de dolari, în tip ce maximumul s-ar cifra la 575 de miliarde de dolari.
Studiul notează în acelaşi timp că această formă de infracţiune încetineşte procesul de inovaţie la nivel global, pentru că atrage după sine reducerea câştigurilor celor care inventează şi inovează.
Pentru ţările dezvoltate, de exemplu, criminalitatea informatică are implicaţii serioase asupra pieţei muncii, se mai arată în cercetarea ştiinţifică.
Pentru Statele Unite ale Americii, China, Japonia şi Germania, ele au totalizat 200 de miliarde de dolari pe an, aproape jumătate din total.
Pierderile legate de furtul unor date personale, precum informaţii despre carduri de credit, sunt estimate la 150 de miliarde de dolari pe an.