Costa Concordia, o comoară tentantă
La bordul vasului de croazieră Costa Concordia, eşuat la 13 ianuarie în largul insulei Giglio, se află mii de opere de artă şi alte obiecte de valoare, care i-ar putea tenta pe hoţii de comori, notează Associated Press.
03 Februarie 2012, 17:31
După evacuarea pasagerilor de pe vasul de croazieră Concordia, pe epavă au rămas mii de obiecte de artă şi bijuterii valoroase.
Între acestea se numără cristale de Bohemia şi o colecţie unicat de gravuri japoneze.
Potrivit specialiştilor, este o chestiune de timp până ce epava navei va deveni o ţintă pentru vînătorii de comori.
"Atâta timp cât la bordul vasului mai există cadavre accesul în zonă este interzis, însă după ce acestea vor fi îndepărtate, va începe o cursă contra-timp pentru obiectele de pe el", estimează autorul a numeroase cărţi despre istoria maritimă, scafandrul profesionist Robert Marx.
Potrivit acestuia, mafia are echipe specializate în recuperarea comorilor din adâncuri.
Concordia, "paradisul scafandrilor"
Costa Concordia a fost o ambarcaţiune de lux, iar majoritatea pasagerilor s-au îmbarcat cu cele mai bune haine şi bijuterii pe care urmau să le etaleze la cinele şi activităţile organizate pe vas, notează Associated Press.
La acestea se adaugă magazinele de bijuterii de pe navă sau cele peste şase mii de opere de artă care decorau pereţii ambarcaţiunii.
"Este un paradis al scafandrilor", a declarat avocatul Hans Reinhardt, reprezentantul celor 19 pasageri germani care cer despăgubiri pentru obiectele de valoare rămase pe vas.
În prezent, epava se află sub sechestul autorităţilor şi este înconjurată de echipe de salvare, echipe de curăţare şi oameni de ştiinţă care monitorizează stabilitatea vasului.
Potrivit AP, autorităţile au emis un decret prin care este interzis accesul în zonă, pe o distanţă de pînă la o milă în apropierea ambarcaţiunii.
"Nava este păzită 24 de ore din 24. Este imposibil să te apropii de ea", a dat asigurări un oficial al pazei de coastă.
Potrivit directorului Protecţiei Civile, îndepăratarea epavei din regiune ar putea dura până la zece luni.
De partea cealaltă, specialiştii estimează că vânătoarea de comori de pe vasul Costa Concordia va începe în patru, maxim şase luni.
"Orice obiect recuperat de pe navă va avea valoare, chiar şi resturile de veselă", este de părere Robert Marx.
El şi-a argumentat afirmaţia prin faptul că în trecut, în licitatii, cumpărătorii au fost interesaţi să achiziţioneze pînă şi cărbunele recuperat de pe vasul Titanic, scufundat în urmă cu o sută de ani.