Corupţie franco-română?
Sediul din Paris al Imprimeriei Naţionale Franceze este subiectul unei anchete judiciare privind suspiciunile de corupţie în atribuirea unor contracte în România, Georgia, Siria şi Senegal.
Articol de Dinu Flămând, 02 Septembrie 2009, 10:27
Dosarul Imprimeriei Naţionale, care fabrică documente oficiale securizate, intervine în contextul unei gestiuni dezastruoase de mai mulţi ani, aşa cum a denunţat Curtea de Conturi din Franţa.
Potrivit Agenţiei NEWSIN, Imprimeria Română a semnat în 2004 un contract pentru achiziţionarea unui sistem de evidenţiere informatică a contribuţiilor fiscale.
România este citată pe locul întâi între cele patru ţări care ar fi recurs la serviciile Imprimeriei Naţionale, pentru că cu România s-a semnat în 2004 un contract în valoare de 20 de milioane de euro, potrivit ziarului "Le Parisien" - sau "Aujourd'hui en France", cum se mai numeşte.
O valoare mare a contractului şi, în mod proporţional, şi bacşişul care a fost plătit de către instituţia din Franţa ca să obţină contractul a fost mai mare decât în alte cazuri; se vorbeşte de 300.000 de euro.
În dosar sunt nominalizaţi patru intermediari care ar fi avut un rol important în procurarea acestor contracte şi trei dintre ei direct legaţi de cazul României. E vorba de un fost editorialist, un ziarist de la ziarul "Le Figaro", Patrick Wajsman, este vorba de un avocat de afaceri parizian, care s-ar fi ocupat de încheierea contractului cu România - e vorba de Bruno Guez; în al treilea rând, spre surprinderea multora, apare numele istoricului Mihnea Berindei, cercetător la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice.
El neagă inclusiv faptul că ziarul "Aujourd'hui en France" l-ar fi contactat să dea explicaţii. În orice caz, Mihnea Berindei susţine până la această oră că nu este implicat şi că se face o anumită confuzie.