Corupţia, "principalul obstacol" în calea investiţiilor
Cu ocazia Zilei independenţei a Statelor Unite, ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că firmele americane se simt dezavantajate în România în faţa altor companii în cazul licitaţiilor.
Articol de Carmen Gavrilă, 05 Iulie 2011, 08:18
Cu ocazia Zilei independenţei a Statelor Unite, ambasadorul SUA la Bucureşti a vorbit despre perspectiva semnării Acordului privind scutul antirachetă, despre întâlnirea preşedinţilor, pentru care încă nu s-a reuşit corelarea agendelor şi despre progresul în lupta împotriva corupţiei în România.
De Ziua SUA, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, nu a putut oferi o dată aproximativă la care ar putea avea loc o întâlnire între preşedintele Traian Băsescu şi Barack Obama.
Ambasadorul a spus că există un sentiment de nemulţumire de ambele părţi, pentru că, până acum, nu s-a putut face o programare.
Ambasadorul Gitenstein a revenit la tema corupţiei din România, ca principal obstacol în faţa mai multor investiţii americane în ţara noastră:
"Fiecare ambasador american care a fost aici în ultimii 15 ani a primit sesizări de corupţie de la firmele americane. Am vorbit cu toţi predecesorii mei; nu e nimic nou şi este un motiv puternic de îngrijorare. Companiile americane se plâng de corupţie de 15 ani, dar în ultima vreme a avut loc o îmbunătăţire a situaţiei", a declarat ambasadorul.
Ambasadorul american a precizat că firmele americane se simt dezavantajate în România în faţa altor companii în cazul licitaţiilor.
"Cea mai mare îngrijorare a companiilor americane în România, din ce mi-au spus, este legată de deciziile administrative şi, în special, de licitaţii, când companiile americane simt că alţi competitori au avantaje pentru că au acţionat incorect."
"Trebuie să ştiţi că firmele americane, şi acum şi cele britanice, se supun unor legi interne din ţara de provenienţă, potrivit cărora un anume comportament în afaceri este ilegal, lucru care nu este valabil pentru competitori din alte ţări, inclusiv europene."
"Companiile americane ştiu că dacă se implică în activităţi ilegale, iar eu aflu despre asta, le voi raporta la Departamentul de Justiţie american. De când sunt aici, nu am fost nevoit să fac aşa ceva", a afirmat Mark Gitenstein.
În ceea ce priveşte amplasarea de elemente ale scutului american antirachetă, ambasadorul Gitenstein a anunţat că un tratat va fi semnat cel mai probabil anul acesta.
El a precizat că nu este genul de document care să aibă nevoie de semnăturile preşedinţilor şi că, în cazul Poloniei, actul a fost semnat de miniştrii de externe.