Corriere della Sera în grevă pentru trei zile
Jurnaliştii celui mai mare cotidian din Italia au ales să intre în grevă, timp de trei zile, în semn de protest faţă de dezinteresul sindicatului şi conducerii trustului de a le negocia contractele de muncă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Octombrie 2010, 12:43
Jurnaliştii celui mai mare cotidian din Peninsulă – Corriere della Sera – au ales să intre în grevă, timp de trei zile, în semn de protest faţă de dezintersul sindicatului şi conducerii trustului de a le negocia contractele de muncă.
Comitetul de Redacţie (CdR) al jurnaliştilor de la Corriere della Sera, cu sediul la Milano, a solicitat în repetate rânduri o întrevedere cu conducerea ziarului. Răspunsul din partea acesteia a venit printr-o scrisoare în care jurnaliştilor li se cerea să accepte modificările în atribuţiile fiecăruia.
Scrisoarea este considerată de CdR ”de neprimit”, constituind un motiv în plus să se apeleze la o grevă de două zile. Pe 1 şi 2 octombrie ziarul nu va fi tipărit, iar site-ul va fi actualizat abia pe 3 octombrie.
În cazul în care nu vor avea loc negocieri favorabile zile acestea, jurnaliştii ameninţă că greva va fi prelungită pentru alte cinci zile ”pentru a răspunde la atacul pe care directorul l-a pornit împotriva drepturilor şi regulilor care garantează libertatea profesională şi, implicit, neutralitatea informaţiei pe care ziarul o oferă”, se specifică în comunicatul CdR.
Directorul cotidianului Corriere della Serra, Ferruccio de Bortoli, susţine în scrisoarea trimisă jurnaliştilor că ”anumite reguli sunt adevărate privilegii, în timp ce colegii de la alte ziare sunt trimişi în şomaj din cauza crizei”. În acest context, De Bortoli consideră că este nevoie de o ”restructurare dureroasă dar necesară” pentru a continua publicarea ziarului la aceleaşi standarde de până acum.
Directorul este nemulţumit de faptul că nu toţi jurnaliştii actualizează site-ul corriere.it, iar cei care o fac primesc sporuri de ”competenţe”. Pe de altă parte, conducerea trustului nu mai acceptă faptul ca, pentru a trimite un jurnalist ”pe teren”, acesta să îşi dea acordul după ce analizează ”dacă intră sau nu în zona lui de interes”.
Directorul Ferrucio de Bortoli propune, la finalul scrisorii trimise jurnaliştilor, să organizeze o masă rotundă pentru negocieri.